Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslöjande om advokatbranschen

/

När Hanna väntar sitt tredje barn får hon sparken från fina advokatbyrån. Men okej, väntat. Hon ställer ju inte upp på att jobba 70 timmar i veckan längre. Som trebarnspappor gör.

Annons

Så Hanna finner sig. Går frivilligt. Branschen är sån bara. Vidrig.

Romanen om Hanna heter ”Dubbla slag”. Debutförfattaren Malin Persson Giolito ger en bild av vardagen på en välrenommerad firma specialiserad på affärsjuridik.

Persson har själv arbetat på en sådan i tio år. Man tror henne. Advokatbyrån i fråga har redan ställts till svars i media. Och har, naturligtvis vältaligt, visat upp snygga program för hur den numera underlättar för sina anställda att förena karriär och familjeliv.

Men, naturligtvis, inget kommer att radikalt förändras på stört. Advokatbranschen speglar den direktörsvärld den servar. Kavajer med babykräk på axeln utgår per automatik.

Maria Persson Giolitos anklagelser avfärdas som man knäpper ett dammkorn från manschetten. Synd det.

Som roman lider ”Dubbla slag” av några halvdant genomförda spänningsmoment (skumma avtal, skum kollega). Däremot skär porträttet av huvudpersonen igenom klichéerna. Den före detta perfekta yrkeskvinnan Hanna hypereffektiviserar hemmet i mappar och organiserar en extremjul för familjen, fniss. Hon skvalpar realistiskt mellan firmasolidaritet, offerroll och hämndbegär.

Inte chicklit men ladylit. Omstörtande läsning för businessclass.

Mer läsning

Annons