Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre begagnat

/

Annons

Vintage är inte bara second hand-klänningar utan även litteratur. Atlas Vintage heter en serie där förlaget Atlas återutger kända författare, hittills bland andra Sven Lindqvist, Annette Kullenberg och Vilhelm Moberg.

I dagarna har turen kommit till Ronny Ambjörnssons bok ”Mitt förnamn är Ronny” – en självbiografisk essä om den klassresa han gjorde från arbetarhemmet i Göteborg till professorsinstallation och kungamiddag.

”Det var ingen dramatisk erfarenhet, de flyktingar som tagit sig hit från krigets Somalia eller Afghanistan har naturligtvis gjort ett ojämförligt större uppbrott, de har lämnat en hel värld och kommit till en annan”, skriver Ambjörnsson i ett förord till nyutgåvan.

Men, som han också säger, detta är ”mina intryck av ett centralt stycke svensk samtidshistoria”.

Ja, precis. I det kaotiska rivningshus som är den svenska socialdemokratin borde boken vara i högsta grad aktuell och angelägen.

”Mitt förnamn är Ronny” innehåller kloka och praktiska verktyg för att bättre förstå den samhällsförändring som lamslagit partiet.

”Är det inte på Strängs hängslen och Erlanders skrynkliga byxor som jag i själva verket röstar, eller, rättare sagt, på minnet av dessa persedlar och plagg?”, funderade Ronny Ambjörnsson, 1996.

Om kriskommissionen inte hade läst honom tidigare så ges ett gyllene tillfälle nu (och valberedningen kanske förstår varför de röstade på Juholts mustasch).

Ronny Ambjörnsson är professor i idé- och lärdomshistoria vid Umeå universitet. Även hans böcker ”Mansmyter” (1999) och ”Öst & väst” (1994) återutges i samma veva.

Mer läsning

Annons