Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt-Olovs verktygsbodSkruvmejsel

/

Annons

Smuttar ni på en färgglad drink eller tar ni en rejäl grogg när ni har gäster hemma eller när ni dråsar ner i skinnfåtöljen efter en hård arbetsvecka? Orden kan egentligen betyda samma sak, men är laddade med olika sorters innehåll. Precis som just drinken eller groggen. Det ena uppfattas vulgärare än det andra, beroende på vem som uttalar ordet eller i vilket skick uttalaren just då befinner sig i. Alltså, å ena sidan paraplydrink å andra sidan busgrogg. Arbetarna som byggde upp Sandviken i slutet på 1800-talet drack någonting som hette busbas på lönnkrogarna i trakten. En lagom blandning av öl och vin, hopblandad på enkelt vis av krögare som den legendariska Dal-Brita.

Med olika grad av finess blandar vi dessa drycker. Drinken förstår vi har engelskt eller amerikanskt ursprung, men det har även groggen. Den har fått sitt namn efter den engelske amiralen E. Vernon (1684 – 1757). Han gick under öknamnet Old Grog eftersom han alltid gick omkring i byxor och rock som var gjorda av grogram, ett slags grovt halvsidentyg. Dessutom hade han fräckheten att blanda ut matrosernas dagliga ranson av rom med vatten. Naturligtvis vandrade sedan öknamnet över på drycken som i begynnelsen var varm och idag kallas toddy.

Vad har nu detta med verktyget skruvmejsel att göra? Jo, en av dessa otaliga blandningar har av någon anledning fått namnet ”Screwdriver”, på svenska skruvmejsel.

Ursprunget till verktyget skruvmejsel kan man spåra ända tillbaka 1400-talets och i Sverige hittar vi ordet i ett skeppsinventarium daterat 1544. Skruvmejseln var länge ett specialverktyg för vapensmeder. Man hittar även skruvar i riddarrustningar, men de allra flesta skruvarna fanns i skjutvapnens avfyrningsmekanismer. Till detta behövdes en skruvmejsel, eller skruvsir som är det tidiga namnet.

Skruvar var ovanliga på den tiden, eftersom de var så ofantligt dyra. Idag massproducerar vi dem och miljarder skruvar spottas ut ur datastyrda maskiner som sköter sig själva. Men på den tiden framställdes skruvarna för hand. Man satt helt enkelt och filade till dem, spår för spår. Det var först på 1700-talet som man började tillverka järnskruvar i svarvar och i mitten av 1800-talet som det hela automatiserades på allvar.

En Screwdriver består av vodka och apelsinjuice, garnerad med en apelsinklyfta. Den ingår i den internationella bartenderföreningen IBA:s officiella lista och den har en särskild historia.

Den amerikanska tidskriften Times nämner ordet för första gången i en artikel om Istanbul 1949:

”I den dunkla baren i eleganta Park Hotel minglar turkiska agenter med amerikanska ingenjörer samt flyktingar från Balkan och dricker den senaste jänkarblandningen bestående av vodka och apelsinjuice, vilken kallas ’screwdriver.’”

Namnet kom sig av att de amerikanska ingenjörerna använde sina skruvmejslar för omrörningen, efter att ha hällt vodka i burkar med apelsinjuice. Ungefär lika sofistikerat som Dal-Britas busbas.

Det finns naturligtvis varianter. En heter något så omständligt som: ”Slow comfortable screw against the wall. Den innehåller sloe gin, Southern Comfort och Galliano. För er som är bekant med engelsk slang, med sexuellt innehåll, får varianten kanske en annan betydelse.

Cordless screwdriver (sladdlös skruvdragare) är en shot vodka följd av att nyttjaren suger på en apelsinklyfta doppad i socker. Låter starkt och gott.

Men den viktigaste frågan kring denna dryck återstår. Nämligen denna:

Är en Screwdriver en exklusiv drink eller är den en helt vanlig vardagsgrogg?

Bernt-Olov Andersson

Mer läsning

Annons