Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokbål nästa?

/

Annons

I som här inträden, låten hoppet fara! Journalisten Kalle Holmqvist har skrivit en bok som öppnar porten till helvetet – och det ser ut precis som dagens privatiserade Sverige.

”Bränn biblioteken” är en modern idéroman. Berättaren Jesper jobbar i bokhandel och planerar revolutionära aktioner över ölen på billiga Söderpubar. Han beskriver sig som en allmänt misslyckad, underklassfigur. Ensam, beläst, arg på skitsamhället, och dessutom olyckligt kär.

Förbudet mot fildelning är en kampfråga. Jesper och hans polare får den som det visar sig översmarta idén att plantera en kampanj om att biblioteken bedriver ”piratutlåning”, för att visa det absurda i förbudet mot piratkopiering.

Men skämtet blir verklighet. Så illa står det till att satiren inte biter. Plötsligt är det biblioteken som är bovarna. Hyllorna töms på upphovsrättsskyddade verk, verksamheten förfaller. Bokhandelsdrivna lånecentraler tar över…

Och utanför Jespers lägenhet i förorten har råttorna börjat rota i soptunnorna som svämmar över sedan kommunen sålt ut tömningen som allt annat.

”Bränn biblioteken” är en fascinerande realistisk beskrivning av hur kommunikationskanaler kan utnyttjas. Man trycker på rätt knappar – ett mejl till en korkad politiker, ett rykte i sociala medier – och fiktion förvandlas till fakta. Sen ger boken också en skildring av arbetslivet från botten. Av arga och bittra unga män skapas farliga terrorister.

Författaren har lite bråttom att avsluta sin berättelse, när satiren som blev skrämmande verklighet väl är överstökad. Han släpper taget om Jesper som trots allt blivit en trovärdig figur.

De parodiska eskapaderna fram till dess är dock hejdlöst underhållande förutom skrämmande. Den underliggande bitterheten undgår inte läsaren. Biblioteken står i boken som den yttersta symbolen för det schyssta samhället som monteras ned. Men med vilka metoder ska man bedriva kampen? Utomparlamentariska aktioner går bevisligen fel. Åtminstone sedan dumheten i det offentliga samtalet blivit så kompakt.

Så hur ska Jesper slippa bli en loser? ”Bränn biblioteken” är en provokation som Sverige förtjänat.

Mer läsning

Annons