Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brrr!

/

Senaste numret av liberala tidskriften Neo påminner om sossarnas förstamajtal under eran när partiet tycktes ha regerat sedan Hedenhös. Hur håller man osande tal mot sitt eget maktinnehav? Men nu, med Reinfeldt som jobbar på att växa fast med kontorsstolen på Rosenbad, är situationen den motsatta.

Annons

Vad ska de ilskna högerdebattörerna i Neo, som började surra under Göran Perssons tid, sticka sina gaddar i nu?

Vanligtvis håller de kreativiteten uppe, med nummer som ger en illusion av opposition under maktinnehavet. I det senaste numret märks emellertid en dåsighet. Temat är: Sommaren och dess fiender.

Bara omslaget får mig att fantisera om vad det är med sommaren som kan skyllas på vänsterkrafter.

Har någon galenpanna från Timbro grävt fram en forskare som kan visa resultat som pekar på att vädermanipulation i Sovjetunionen nu några decennier senare orsakar duggregn över midsommarstången?

Men nej, riktigt så underhållande är det inte. Sommaren för Neo är likställd med att få supa och dansa till gryningen på uteställen. Neo kan inte anklagas för att ignorera livets små frågor när chefredaktören Paulina Neuding i ledaren ger en glimt in i privatlivet; hennes balkongmiddag i försommarkvällen spolierades av Systembolagets öppettider, och hennes ”fjärilar i magen” fick nöja sig med apelsinjuice. Slutkläm: ”Stockholm är fantastiskt på sommaren. Med en bättre politik kring nöjen och uteliv kan det bara bli bättre.”

De följande artiklarna gnäller om att det är svårt att få mat sent på krogen, dryftar rökförbudet och ondgör sig över att spontandans på fel ställen kan resultera i polisutryckning.

I detaljerna, med övertygande argumentation, kan man lätt hålla med. Det är lite löjligt att dans på fel kvadratmeter ska vara kriminell. Och skribenten Lisa Magnusson har en poäng i att en skattelättnad på restaurangmat ”skulle kanske vara till större glädje än de omdiskuterade skattelättnaderna för städhjälp och hantverksarbete”.

Men på en politisk prioriteringslista topp hundra skulle inte dessa frågor ens platsa som bubblare. Att diskutera ickefrågor leder uppmärksamheten bort från väsentligheter. Molnen som skymmer sommarsolen är Neos rökridåer.

Mer läsning

Annons