Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caves snusk kräver alcogel

/
  • Lättspolad. Nick Cave excellerar i sanitära olägenheter i en story utan riktning.

Annons

Pärmen till musikern Nick Caves andra roman borde vara draperad i ett omslag av antibakteriell servett. Man känner sig lätt slibbig efter denna excess i skit, sperma och sanitära olägenheter.

”Bunny Monros död” skulle ha kunna hetat ”En handelsresandes död”, en pulproman om Bunny Monro, odräglig försäljare av skönhetsprodukter vars värld vänds upp och ner när hustrun tar sitt liv, efter en mångårig förtvivlan som härstammar från hans notoriska kvinnoaffärer.

Kvinnoaffärer, ja – utseendebeskrivningarna på Bunnys erövringar koncentrerar sig på de nedre regionerna, och när Bunny inte har kött-och-blod-kvinnor tillgängliga, hemfaller han åt generande fantasier om Avril Lavigne och (Caves förra duettpartner) Kylie Minogue. I efterordet ber författaren dem om ursäkt.

Från självmordet eskalerar misären, när Bunny tar med sonen ut på vägarna, som i en tom och kall bil får sörja sin mor medan fadern ägnar sig åt ett nytt knullbonanza. Storyn har ingen riktning därefter, mer än det att den sjunker, likt vattnet i en toalettstol som virvlar till och sedan sugs ner.

När jag var i tonåren, och lyssnade mycket på Nick Cave – hans ”The Boatman’s call” är alltjämt en av mina favoritskivor – var jag väldigt sugen på att läsa hans debutroman, ”When the ass saw the angel”. Det blev aldrig av, och nu när en Cave-bok landar på mitt bord, måste jag säga att det är med besvikelse som jag tar mig an den.

Han kan onekligen skriva noir, ofta med underhållande beskrivningar, som följande anekdot om protagonisten:

”Bunny hade blivit livstidsportad från tre McDonalds, en Burger King, och utkastad från Kentucky Fried på Western Road med sådan kraft att han fick frakturer på två revben.”

Men nöjet i Caves fabuleringar försvinner snart. När Bunny Monro till slut möter sitt öde följer man det utan sorg, och suckar lättad över att de sociala myndigheterna nu kan ta över spillrorna av sonen.

Mer läsning

Annons