Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det största man kan få”

/

Annons

Den norske författaren Per Petterson får Nordiska rådets litteraturpris 2009. Priset på 350 000 danska kronor delas ut i slutet av oktober i Stockholm. Han får priset för boken ”Jeg forbanner tidens elv”. Petterson är tidigare främst känd för romanen ”Ut och stjäla hästar”.

– Det känns fantastiskt. För oss som är författare i Norden är Nordiska rådets litteraturpris det största man kan få, det är inget att diskutera om, säger Per Petterson när TT Spektra når honom på telefon.

Det är inte första gången som Per Petterson är nominerad till priset. Redan 1997 var han med och tävlade med romanen ”Til Sibir”, den gången gick priset dock till danskan Dorrit Willumsen.

Senast en norsk författare fick priset var 2002 då det gick till Lars Saabye Christensen för romanen ”Halvbrodern”. Sedan priset instiftades 1962 har allra flest pristagare hämtats från Sverige, 15 av de tidigare pristagarna har varit svenska. Näst flest pristagare har Danmark, med nio stycken.

Färöarna, Grönland och det samiska språkområdet har av naturliga skäl haft svårt att hävda sig i konkurrensen. Bara två färöiska och en samisk författare har fått priset. Hittills har ingen grönländsk författare prisats av Nordiska rådet.

Nordiska rådets litteraturpris delas ut för ett enskilt verk, det är alltså inte hela författarskapet som uppmärksammas.

Förra året vann danskan Naija Marie Aidt för novellsamlingen ”Babian”. Senast en svensk författare fick priset var 2007 då Sara Stridsberg vann med ”Drömfakulteten”, en roman om Valerie Solanas.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons