Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Didion, en vass dam

/

Vassare penna än Joan Didions får man leta efter. Hon ser på världen med genomskådande och osentimental blick. Hon ser människor sprattla i sina drömmars och föreställningars garn, sno in sig och få svårt att landa i det som kallas verkligheten.

Annons

Hon moraliserar inte, men hon påpekar att man ska vara försiktig med att dra för snabba slutsatser om människors beteenden.

I ”Bönbok för en vän” – en roman som kom ut i USA 1977 och äntligen har hittat hit – verkar allt så upplagt från början. Grace, bokens berättare, ser Charlotte gå som en zombie genom tillvaron, feltolka det mesta och skapa oreda där hon drar fram. Fattar hon inte? funderar Grace men inser med tiden att det är hon själv som kanske inte har förstått.

Grace är en amerikanska som gift sig med en plantageägare och politiker i det fiktiva landet Boca Grande i Mellanamerika och blivit kvar. Nu är hon änka, cancersjuk, och ser på maktstriderna i landets elit – ständiga revolter slås ner – med trötta ögon.

Hon tror inte på något eller någon, inte ens på sin egen son.

Till Boca Grande anländer Charlotte, på flykt undan sitt liv. Hon verkar leva i sina drömmar mera än i verkligheten, vare sig den som är på Boca Grande eller den som hon just har lämnat.

Hon idealiserar genast det lilla landet Boca Grande, vill skriva om det, vill starta (omöjliga) verksamheter där.

En tid deltar hon i ett vaccineringsprogram på en klinik.

Men mest glider hon omkring, förförisk och lite världsfrånvänd. Hon blir snart älskarinna till Graces son.

Charlotte har lämnat ett liv hon inte längre kan hantera. Hennes förste man kan inte släppa taget men kan inte vara med henne heller (han slår). Med honom har hon dottern Marin, vilken som ung vuxen blivit en attentatskvinna och nu söks av FBI. Den andre mannen erbjuder ett hemmafruliv i välstånd.

Själv försöker Charlotte drömma fram en bättre liv åt sig. Allt det besvärliga vänder hon ryggen till, förtränger.

Eller gör hon det, egentligen? Charlotte trivs som bäst när Boca Grande än en gång rustar sig för inre strider. På ytan har hennes liv varit lugnt, men under ytan pulserar oron från allt våld som omgivit henne hela hennes vuxna liv.

Didion klär med viss ironi av en rad amerikanska myter. Är dock minst lika giftig när hon gestaltar den instängda överklassvärld där Grace rör sig. Och så, mitt i allt, en ömsint ton i det som gäller Charlotte och hennes valhänta men beslutsamma uppror mot sitt livs begränsningar.

Joan Didion är 74 år och har arbetat hela sitt vuxna liv som journalist, essäist och författare. En prisad skribent som i sina artiklar och essäer ofta har granskat den amerikanska drömmen.

I Sverige blev hon inte riktigt känd förrän med sin självbiografiska och prisbelönta bok ”Ett år av magiskt tänkande”. Boken där hon berättar om året som följde efter att hennes man plötsligt avlidit i hjärtinfarkt.

Mer än trettio år gammal känns ”Bönbok för en vän” alldeles samtida. Den är helt enkelt väldigt bra.

Mer läsning

Annons