Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diesen ger en smak av barndom

/

1800-talets amerikafarare, barnen som växte upp i Sverige under 1970-talet och alla däremellan.
De passerar revy i Clara Diesens nya diktsamling ”När du är som yngst”.

Annons

Boken beskrivs som den släktkrönika den mycket riktigt är, fast den inte är det på det sätt som släktkrönikor brukar vara.

Rösterna från de olika epokerna talar om vartannat, vem och när anges bara vagt, somt är dagboksanteckningar med utsatt datum, somt är författarens egna kommentarer till texten och dess tillblivelse. Kronologin är uppbruten.

”När du är som yngst” är full av tidsmarkörer och Sverigemarkörer. Smak av barndom inte minst. Just smaken är särskilt viktig, det är slående hur det man äter säger så mycket om kulturen. Kakor till exempel.

”aktiviteter tussilago vaniljhorn en början av en berättelse var?

en labyrint av detta vaniljsmak”.

Vaniljhornen får sällskap av biskvier och napoleonbakelser. Av pudding och sagogryn. Saftsoppa och fattiga riddare. Vårt matarv är minst sagt kolhydratrikt, det är uppenbart.

Och så är det något med de här lena, söta smakerna som man blickar tillbaka på, tiden före ruccolan och quinoan, före prosciutto och chevrette.

En tid som kanske gått förlorad, en kultur som inte kommer tillbaka. Är det folkhemmet?

På det här viset skriver 70-talisterna i rätt stor utsträckning, om de här sakerna. Mormor på landet som saftar och syltar. Och Clara Diesens poesi är i sin helhet också sådan att man ögonblickligen känner igen den. Den är lik. Lik annan poesi, lik andra skildringar.

Det är inte nödvändigtvis något negativt, tvärtom. Att komma hem – som här till trädgårdar fyllda av löjtnantshjärtan och rhododendron – kan vara skönt att få göra i litteraturen. Kanske speciellt om man inte kan göra det i verkliga livet.

Men så vill man ju att det ska finnas något mer, att texten tar en någonstans man aldrig varit förr. Och det gör inte ”När du är som yngst”. Inte riktigt.

Mer läsning

Annons