Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En återfunnen värld

/
  • SMÅSTADSIDYLL. Turistorten Cold Spring Harbor på Long Island får sina mörkare sidor undersökta i Richard Yates sista roman.Aktuell på nytt. Richard Yates.

Hos Richard Yates ser man tragedin komma på långt håll, som en orm ringlande i gräset även om den omedelbara närheten kanske är solsken och fågelkvitter. Till slut kommer ändå hugget.

Annons

I spåren av filmen ”Revolutionary road”, baserad på Richard Yates genombrott från 1961, ger nu Norstedts ut hans mindre kända romaner, först ”Easter parade” och nu ”Cold Spring Harbor”. Han är ”Eisenhower-erans Flaubert”, för att låna en beskrivning av författaren Douglas Kennedy, och även om ”Cold Spring Harbor” är skriven 1986 är det åren mellan världskrigen som beskrivs.

Människorna som befolkar turistorten Cold Spring Harbor är typiska Yates-karaktärer: ensamma, isolerade, besvikna, sökande efter en mening. De står kvar frusna i vinddraget från den amerikanska drömmen som rusat förbi dem. Två familjer, närmare bestämt, sammanförda genom äktenskapet mellan Evan och Rachel Shepard. Den pensionerade militären Charles och hans alkoholiserade hustru, Rachels hackkyckling till lillebror, den ensamma mamman Gloria och hennes desperation efter mänsklig kontakt …

Om det är någon i ”Cold Spring Harbor” som kan konkurrera med systrarna i ”Easter Parade” samt det gifta paret i ”Revolutionary road”, är det Gloria Drake – en av Yates mest minnesvärda romankaraktärer. En illaluktande, på tomgång pladdrande kvinna som ignoreras av sin omgivning och förgäves vädjar om ”konversation” vid middagsbordet med ett ansträngt leende. Skildringen av henne är brutal, och jag undrar om inte Yates, som har ett slags kärv ömhet för alla sina karaktärer, i sin sista roman fick slut med hjärta när han skapade Gloria Drake. Inte för att han dömer henne, utan för att han, likt hennes barn, inte längre orkar med.

”Cold Spring Harbor” är inte en roman att börja med som ingång i Yates-världen, däremot nödvändig att läsa om man som jag håller hans författarskap som ett av de främsta. Trots sin status som en ”mindre” roman i Richard Yates oeuvre, finns här prov på många av hans främsta sidor som författare, som hans förmåga att följa även de små valen i livet och hur fel de kan leda. När Evan och Rachel i huset som Gloria vill dela med dem ser en mysig eldstad, och på grund av den bestämmer sig för att de nog kan leva så nära inpå den påfrestande modern, är det ett litet val som en läsare skolad i Yates direkt förstår är förödande.

Få författare har som Richard Yates förmågan att skriva drömmar som sakta smälter bort inför läsarens ögon. När ormen har huggit sprider sig giftet vidare även till läsaren i form av en melankoli som tynger över bröstet.n

ny bok

Richard Yates

”Cold Spring Harbor”

Övers . Kerstin Gustafsson

(Norstedts)

Mer läsning

Annons