Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bitterljuv dränghistoria – när Gävlekör jubilerar

/

Annons

Det är en bitterljuv skrift som manskören Gefle Dränger låtit trycka upp inför sitt 40-årsjubileum. 40 år av skönsång. Men hur lång livstid har kören kvar? Körnestorn Bengt Olerud skakar på huvudet och ler samtidigt. Det är som det är. En ny värld. Varken föreningslivet eller kulturlivet är sig likt.

Men vilka tider som varit! 1970- och 80-talen talet får räknas som glansperioden med många medlemmar och så mycket engagemang att man fick tacka nej ibland. Till och med smådrängar fanns. En gosskör med vilken man trodde sig kunna säkra tillväxten. Riktigt så blev det kanske inte. Begåvningarna droppade iväg från Gävle, en gosse som hette Fredrik Swahn till exempel.

– Gefle Drängar satte verkligen sin prägel på Gävle, säger körmedlemmen Måns Hedin, tillika författare till jubileumsskriften.

Gefle Drängar är kören som med kraft sjunger in våren vid majbrasan i Regementsparken. Notera studentmössorna på bokomslaget. Gefle Dränger har sina rötter i en akademisk tradition, och kan ses som en informell avknoppning av Uppsalas välkända Orphei Drängar, OD. Sångsällskapet bildades en januarikväll 1976 hemma hos läkaren Bengt Olerud.

När Gefle Drängar gav konsert skickade båda lokaltidningarna sina musikrecensenter, alltid. Då fanns andra resurser, konstaterar Måns Hedin.

– Jag har skrivit ner både när vi fick negativa och positiva omdömen. Den där kritiken är ju det som är det roliga, tillägger han.

Medan ett stråk av samma bitterljuva nostalgi än en gång sveper genom Gävle konserthus restaurang där bokpresentationen hålls. Varken SVT eller lokalradion har kommit för att hämta sina recensionsexemplar eller smutta på den framdukade champagnen.

En manskör, oavsett om medlemmarna tillhör stadens etablissemang, har inte samma tyngd som förr.

Hur värvar man nya förmågor? Bengt Olerud hoppades att Högskolan skulle vara en resurs men den är kanske för ung och Gävle för tunt som bildningssäte.

32 stycken har man varit som mest. I dag finns 16 aktiva. Det räcker för att med behagfullt schvung kunna stämma upp i en Bellmansång. Vi får höra ett smakprov och mer finns (just Bellman sjunger man gärna) på den cd som medföljer Måns Hedins jubileumsskrift. Som förresten också kallas minnesskrift. Utifall att.

Hedin går igenom Gefle Drängars historia i kronologisk ordning. 1979 noteras ”pyramidal succé” på teatern, enligt Arbetarbladets utsända. 1981 är ett intensivt år med 25 framträdanden. ”Något arvode utgick inte, lönen var landgång och öl någon gång efter stora konserter mat och kanske snaps”, noteras i texten.

Åren följer med jubelgalor, och jubeljubelgalor, med turnéer, utlandsresor, gästartister, temakonserter och avancerade arrangemang som kräver klädbyten mellan numren. Man fick till och med en svans av fans – en alldeles egen vänförening. Numera nedlagd, behöver det sägas?

Och – plats för mer nostalgi –1991 spelas Gefle Drängars vårsångskonsert in på musikkassett, mångfaldigad i 700 exemplar till en kostnad av 5 512 kronor. Måns Hedin förstår vikten av att ta med de små betydelsebärande detaljerna.

Kanske börjar nedgången 1994. Enligt årsmötesprotokollet är ”kören i kris” vad gäller rekrytering och kvalitet. Men ännu år 2000 kunde en konsert med Gefle Drängar fylla konserthuset till sista plats.

2010 – "Körens 'förgubbning' var ett faktum".

Är manskörsång en döende epok? Det frågar sig jubileumsskriften 2011 när Gefle Drängar får en blodtransfusion genom införlivandet av manskören Herrsällskapet.

”Gefle Drängar 40 år” känns som sagt lite sorgsen. Framtiden är oviss för just den här sortens kulturella uttryck. Det finns ingen garanti för varken fler körjubileum att fira eller upptryckta jubileumsskrifter.

Men än sjunger drängarna. Och klämmer i kanske starkare än någonsin. Till en stor jubileumskonsert som hålls i Gävle konserthus lördag 9 januari har man samlat sångare som genom åren medverkat i kören. Dirigent är Håkan Sund. Samma dirigent som vid ettårsjubileet för 39 år sedan.

*

Fotnot. Bildmaterialet i boken är tyvärr skralt. Måns Hedin hade behövt hjälp att leta i tidningsarkiven.

Mer läsning

Annons