Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok för alla

/

Anna Bengtssons ”Du ska vara spännande och varm” är en liten pärla till bok. En sådan som jag gärna vill ge bort till mina vänner. I vart fall till dem som har humor.

Annons

Den handlar om att söka kärleken på nätet. Det är ingen ovanlig dejtingväg nuförtiden, prövas inte bara av lättsuggererade småflickor utan har visat sig fungera för alla åldrar. Själv känner jag både unga människor och högst medelålders personer som nätdejtat, flera med utmärkt resultat.

”Fruensamhemma” längtar inte precis efter passion men hon saknar ”det ständigt pågående samtalet med en man”. Så hon börjar söka i cyberrymden och hittar en hel värld av karlar med kvinnodrömmar.

Frågan är om någon av dem passar henne.

Själv är hon 55 år och noterar genast att en del män i hennes egen ålder letar efter betydligt yngre kvinnor. Andra gör mycket reklam för sig själva. De beskriver sig som attraktiva, allmänbildade, vältränade, ungdomliga. Hon nappar inte.

Inte heller på dem som söker seglings- eller golfpartners. Hon är misstänksam mot de män, åtskilliga, som beskriver sig som romantiker. Själv skulle hon vilja kunna ”tacka nej till dumskallar”, men kontaktsajtens frågeformulär ger inte den möjligheten.

Så småningom får hon i alla fall några napp. Utvecklar en intensiv mejlkontakt med en man, men närheten mellan dem brister när de omsider ses. Det är skillnad, som bekant.

Men hon ger sig inte och snart sitter hon där med en hel drös erbjudanden. Strax är hon på gång med T, en charmerande herre som hon förälskar sig i. Men förhållande blir inte långvarigt, för T har brått att söka vidare. För honom tycks jakten vara det viktigaste i nätdejtandet.

Hon hinner med åtskilliga och lär sig på vägen utläsa koderna, inte minst då dem som gäller för män respektive kvinnor. De är olika nämligen. Men för alla gäller att de ska vara varmhjärtade, ömsinta, sensuella, sociala och ha humor.

Någon gång tröttnar hon på den bild som hon skapat av sig själv på kontaktsajten och gör en ny profil med häftigare stil, större bröst och mer siden i kläderna. Den ger nya, intressanta napp.

Anna Bengtsson har tidigare skrivit och illusterat en rad barnböcker. Även här finns illustrationer, fina svartvita teckningar som underfundigt kommenterar sökandet efter den rätta.

”Du ska vara spännande och varm” en ömsint och humoristisk rapport om hur män och kvinnor uppfinner sig själva och skapar bilden av drömpartnern.

Jag tror att alla kan känna igen sig i den.

Mer läsning

Annons