Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny Hornby

Annons

De bästa lad lit-författarna, om man får använda en sådan vanvördig term, går storförlagen förbi. David Nicholls succé ”En dag” snappades upp av nystartade förlaget Printz publishing, och Gilla böcker har lagt beslag på Nick Hornby-epigonen Jonathan Tropper.

Av de tre nämnda är Tropper den minst begåvade, vilket inte innebär att ”Konsten att tala med en änkling” är en miss. Topper skriver i läget mellan skratt och gråt om änklingen Doug, vars fru har varit död ett år och som fortfarande är fast i sorgens apati. När vi kommer in i hans liv gör han några stapplande försök att ge sig ut i livet igen, vilket innebär att ligga med grannfrun och skrapa ihop smulorna av relationen med styvsonen. Han skriver också kolumnen ”Konsten att tala med en änkling” för ett månadsmagasin, som får förläggare att tjata om en hel bok, men helst av allt vill han drunkna i sin sprit och självömkan.

Jonathan Tropper hanterar ämnet fjäderlätt, och egentligen är det en makalös bedrift att skriva en så lättsam bok om sorg. Tonen är dock för amerikansk, som om alla inre bilder går igenom ett softat filter. Likt de andra lad lit-författarna ska Jonathan Topper också ha en eloge för att han inte räds att skriva om ganska osympatiska protagonister.

Mer läsning

Annons