Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En på-väg-roman som kört bort från Borås

/
  • BERÄTTARGLAD. Nina Wähä har skrivit en på-väg-roman som går genom studentupprorens Europa.

Mörka stråk till trots är det en uppsluppen, stundtals nästan käck, roman som Nina Wähä följer upp debuten ”S som i syster” med.

Annons

Den kulturella mångsysslaren Wähä, med huvudrollen i filmen ”Babylonsjukan” och popstjärnekarriär i bandet Lacrosse på CV:et, skriver med en berättarglädje som tyvärr inte är vanlig att se hos den unga generationen av svenska författare, som ängsligt sneglar mot Borås Tidnings debutantpris som premierar det på gränsen till intetsägande strama i‑stället för de frodiga berättelserna.

Nina Wähä närmar sig i vissa partier skrönans form när hon skriver om tre unga män som utvandrar från hopplöshetens grå betongblock i Bulgarien på 60-talet: Aleks, Jimi och den osympatiska Kackerlackan.

I en på-väg-roman, om än liftande, tar sig trion genom Europa med siktet inställt på Amerika och växer upp i takt med att de möter människor på vägen som öppnar deras ögon.

Skramlet från studentuppropen är romanens soundtrack, den franska nya vågen-estetiken dess svartvita filmbilder (romanen kryllar av filmreferenser).

Många år senare, i Stockholm, berättar Nina Wähä om den lite mindre ystra Sabina, som desillusionerad kryssar genom en grå tillvaro, och på en strippklubb träffar en medelålders man vid namn Aleks. Romanens skilda perspektiv börjar gravitera mot varandra.

Att skriva i jag-form ger texten en ofiltrerad omedelbarhet, men också, tyvärr, en risk för ett slängigt och slarvigt språk, i synnerhet om författaren försöker tala med en ung röst.

För många låter det följande säkert som en hyllning, men inte för mig: I sina sämsta stunder påminner ”Titta inte bakåt” om Jonathan Safran Foers romaner.

Men om man kan ha överseende med den allra mest yviga entusiasmen, finns det mycket att tycka om i ”Titta inte bakåt”, inte minst att Nina Wähä som sagt inte kör sin bilburna roman med Borås i blick.

Mer läsning

Annons