Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pratig historia

/
  • LÄTTVINDIG SKÄMTARE? Produktiva Alexander McCall Smiths senaste roman är en pratig historia.

Bilsamhället kör över litteraturen. Bokstavligen. Under vägens asfalt ligger osålda pocketböcker. Upphuggna och sammanpressade. De utgör nämligen ett idealiskt vägunderlag.

Annons

Saken påstås i en roman där huvudpersonen tycker att det finns en hel del litterära verk som skulle vara väl lämpade för uppgiften.

Men stämmer fakta? Manglas makulerade pocketupplagor med ångvält?

Vet inte. Romanförfattare kan som bekant komma undan med så gott som vad som helst.

Frågan blir å andra sidan lite extra delikat när samma roman handlar om moralfilosofi. Den diskuterar just sådant som huruvida ärlighet verkligen varar längst eller om ändamålen helgar medlen. Är det till exempel rätt att dra valser om de säljer bra och dessutom får folk att bli, säg, mer miljömedvetna.

Därför kan man undra om det är avsiktligt som författaren levererar diverse "sanningar" (unga bilförare i Japan måste alltid ge företräde åt äldre förare, är en annan) för att sätta läsaren på prov. Kanske säger han egentligen att vi själva borde ta reda på saker ordentligt, för att kunna ta så kloka beslut som möjligt.

Å tredje sidan tror jag inte att Alexander McCall Smith är så infernalisk.

McCall Smith verkar drälla ur sig humoristiska romaner, behagliga som fotbad. Om Damernas detektivbyrå eller Filosofiska söndagsklubben eller livet på Scotland Street 44. Kloka val om det framförallt är välbefinnande man letar efter i bokhandeln.

"Det varsamma bruket av komplimanger" utgör fjärde delen i serien om moralfilosofen Isabel Dalhousie, nu på vift i konstvärlden.

Den är en osedvanligt pratig historia som ger intryck av att vara osedvanligt lättvindigt skriven.

Värt att notera är dock att Isabel Dalhousie gärna refererar till den skotska filosofen David Hume – som var skeptisk till det mesta.

Så möjligen behagar det akademikern Alexander McCall Smith att samtidigt både roa oss och skämta med oss.

Mer läsning

Annons