Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experiment på hotell Europa

Annons

Vad handlar Henrik Kullanders nya roman ”Medan floden stiger” egentligen om? På ett ytligt plan är det uppenbart: det är sommar och Erik och Lina är på bröllopsresa i Centraleuropa. De är ett till synes lyckat par, väl försedda med såväl ekonomiskt som kulturellt kapital. Han är författare, hon förläggare på ett stort Stockholmsförlag. De har båda passerat trettio, ett hav av stadgat vuxenliv ser ut att ligga framför dem.

Men så kommer de till Hotell Europa, där de bestämmer sig för att stanna ett tag. Hotellet ligger vid floden Elbe och snart förstår vi (precis som titeln alldeles för uppenbart antyder) att det är översvämning på gång. Erik och Lina blir kvar och ser hur floden stiger. Samtidigt försvinner flera av hotellets andra gäster spårlöst, ungefär som i en deckare.

Så långt är Kullanders historia tämligen kristallklar: en realistisk och ganska förutsägbart linjär skildring av en annalkande katastrof. Vattnet stiger, gäster försvinner, det kan gå illa. Jaha – och mer?

Kullander rörde sig i sina förra roman (hans andra) ”Någonting odödligt” mot en sorts magisk realism. Det gör han inte den här gången. Däremot sticker han – först nästan omärkligt, sedan allt tydligare – hål på den enkla, raka parskildring man till en början tror sig läsa.

Det är som om han hittat en litterär experimentlåda och strösslat balla effekter över sin berättelse. Här finns mängder av referenser till andra författare (Agatha Christie, T. S. Eliot och Jonathan Safran Foer är några), ett lekfullt metalitterärt inslag (en mystisk hotellgäst som verkar skriva texten vi läser) samt flera betydelseladdade symboler (framför allt floden och hotellet, som inbjuder till diverse djupsinniga, psykoanalytiska tolkningar).

Det känns som Kullander inte riktigt litat på historien om ett par på bröllopsresa, utan för säkerhets skull spetsat texten med ”smarta” litterära grepp, men de leder ingen vart. Det gör ”Medan floden stiger” till en rätt banal historia, trots att avsikten säkert varit det motsatta.

Mer läsning

Annons