Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första badmintonromanen vinner

Den nu förbjudna skruvserven i badminton spelar roll i Johan Nilssons debutroman "Två sjöar".

Annons

 

13-åriga Stefan bor i Granbacka och tävlar i dubbel med kompisen Micke. Året är 1982. Dagen efter en tävling hittas deras tränare död vid vägkanten. Polisen slår fast att mannen fylleramlat och slagit huvudet i sten. Men tänk om han blev mördad?

Mysteriet med en maoistisk badmintontränares död kommer att följa killarna genom livet.

 

"Två sjöar" berättar om människor i en svensk småstad under två decennier.

Stefan är son till ortens socialdemokratiska pamp, Micke bor i lägenhet med sin ensamstående hippiemorsa.

Efter gymnasiet är killarna såna som blir kvar. De hänger på Stadshotellets bar med konstnärliga Carina som båda är förtjusta i.

Badmintonmordet förenar dem men boken är ingen deckare i vanlig mening. Frågan om vad som egentligen hände är mera som nyckeln till Steffes förlamande förnöjsamhet med sitt unga Svenssonliv.

 

Man får en känsla av att romanen har skrivits under en lång tidsperiod. Språk och berättarteknik utvecklas i takt med att huvudpersonen blir äldre. Jag blir efterhand allt mer uppfylld av Johan Nilssons försonliga beskrivning av seghetens strukturer och det lilla samhällets sociala skiktning. Av 70-talskamp som övergår i 80-talsstumhet och 90-talseftertanke.

"Två sjöar" får mig att tänka på Gunder Anderssons tidiga romaner, men även landsortskillen i "En jävla vinter" (2003) av Hans Gunnarsson. Och legendariska fotbollsböckerna om Åshöjdens Bollklubb förstås. Med idrotten som metafor för såväl sammansvetsning som gränsöverskridande, och personlig utveckling. För tröga Stefan skapar den sällsynta ögonblick av insikt om livets möjligheter.

 

Författaren Johan Nilsson låter oss uppleva avgörande svettiga matcher på den tiden när det fortfarande var tillåtet att göra en listigt skuren backhandserve med bollens fjädrar neråt.

Han har blick för både livet och spelet.

Man inser också att man verkligen borde skaffa sig bättre koll på vem som är Sverigeetta i badminton.

Mer läsning

Annons