Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra frågor till bok­aktuella Carolina Thorell

/

”Matriser för ett landskap” är författaren, konstnären och Sandvikenbon Carolina Thorells fjärde diktsamling. På tisdag kommer den ut.

Annons

Arbetarbladet ringde upp Carolina Thorell för att få veta lite mer om boken, poeters villkor och poesins tillstånd i dag.

– Oj. Nej, vad svårt. (Tystnad.)

– På ett plan handlar den ju om mammas död. Hur man lever vidare. Och om mig och min dotter Olivia, om vad man ger varandra mellan generationer. Det är liksom ramen, som man kan uttala sig om. Sen finns ju mer ogripbara skikt, och dem kan man nästan inte säga något om utan att det blir fel.

– Man skriver poesi för att det finns saker som inte går att säga på något annat sätt.

– Det handlar ju om vilka matriser – modeller – man får med sig mellan generationerna och hur man sen lever sitt eget landskap, bygger sin egen värld av allt detta. Man har ju att hålla sig till vissa saker man fått med sig och så förvärvar man annat, andra tankar, på egen hand.

– Landskapen blir ju också mer än modeller, mer än liv till och med. Och matriser består av det man får och det man möter, ja, för att kunna leva som människa. Verkar det begripligt?

– Jag hinner inte med konstnärskapet, jag måste försörja mig och hinner mest skriva. Jag är glad om jag har tid att teckna någon gång ibland. Jag har levt på författarstipendier, så därför har det blivit mycket skriva. Och så har jag jobbat med projektet Rosenlöfs bok, masserat på en skola här i Sandviken, ja, lite småsysslor sådär.

– Men bilden är viktig som en del i skrivandet. Jag brukar göra mina bokomslag, men det har jag inte heller gjort den här gången.

– Jag tror lyriken har samma ställning som den haft i decennier, den kan aldrig ha en trygg ställning. Den måste vara kommande från sidan, annars förlorar den sin kraft. Att den skulle institutionaliseras, det finns inte, tror jag.

– Hoppet för lyriken är detsamma som för 10 eller 30 år sen. Den är en kraft i sig.

Mer läsning

Annons