Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotisk skräck & bullfest

/

Annons

Camilla Läckbergs nya roman toppade bästsäljarlistan innan den ens kommit ut. Så säkra är bokhandlarna på att bli av med de många exemplar de beställer.

Läckberg är familjär, det är halva framgångskonceptet.

Hennes Fjällbacka-serie presenterar en stökig men solig medelklassvardag. Huvudpersonen, författaren Erica, har älskade, irriterande småbarn runt fötterna. Maken, polisman Patrik, håller på att få en liten gubbmage och Erica nyper misslynt i sina egna valkar efter graviditeterna. En allra käraste syster finns tillhands att frossa i förbjudna bakverk med, och fnissa förtroligt med.

Till detta kommer Läckbergs förmåga att sprida pusselbitarna långt åt helskotta i romanernas komplicerade kriminalgåtor – som oftast har otäcka rötter i den sommarfagra lilla västkustortens förträngda historia.

I ”Änglamakerskan” möter vi ett helt släktled av olyckliga kvinnor ur det tidiga 1900-talet. Men också mysteriet med den familj som tycks ha rest sig mitt under en påskmiddag 1974 och försvunnit spårlöst. Bara en gråtande ettåring hade lämnats övergiven. Nu återvänder hon som vuxen kvinna för att rusta upp barndomshemmet och hittar intorkat blod under matrumsgolvet.

Det jag inte insett tidigare är att Camilla Läckberg faktiskt nyproduccerar gotisk skräckromantik. Den nya boken innehåller en barnamördare vars synder går igen och en greve i sitt förfallna slott. Det skramlar av gamla skelett, här finns kistor, ett hemsökt hus, en mörk källare, till och med en åldrad dandy i sidenrock.

Läckberg är gråtmild som Nicholas Sparks. Att läsa hennes dialoggröt som fyller boksidorna frestar på. Men jag kan gott förstå tjusningen i det oförskräckta mötet mellan gotisk skräck och svensk bullfest. Och namnet Camilla Läckberg har ju växt till ett varumärke. I romanen framhålls en viss dyrbar whiskysort som tillverkas nära Gävle. Tänk om hon också är den första att introducera produktplacering i svensk litteratur?

Mer läsning

Annons