Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis din fuling

/

Eva Neander gav ut diktsamlingen ”Död idyll” 1947. Tre år senare hittades hennes livlösa kropp uppsköljd i issörjan vid kanten av en sjö. Neander var en rastlös själ, som fick ett kort och kringflackande liv.

Annons

I det som bara blev början till en självbiografi skrev hon:

”Under hela min skoltid skulle jag utgjort lämpligast möjliga material för ett illustrerat verk om typer av psykopatbarn”.

Enligt Wikipedia räknades Eva Neander som en av de mest lovande svenska fyrtiotalisterna. Men hur många känner till henne i dag?

Åtminstone de som läser tidskriften Provins. Senaste Provins fram flera kvinnliga, norrländska författarskap. Neanders tragiska öde berättas och så är det Stina Aronson, Britt-Marie Eklund och Elsa Forsgren vi får läsa texter om och av.

Provins firar 30-årsjubileum som norrländsk litteraturtidskrift och gör det genom att blicka tillbaka. ”Ett retrospektivt jubileumsnummer som städar upp runt några av tidigare generationers finaste, mindre ihågkomna kvinnliga författare”, enligt nytillträdda redaktören Erik Jonsson. Utmärkt städat, städa på, säger vi.

Provins är också generellt sett mycket mycket roligare än den ser ut. Liksom många litteraturtidskrifter hyllar man traditionen att verka oinbjudande (inget ont om den konstnärliga omslagsbilden). Men räddningen är nära. Det kan bara vara en tidsfråga innan looken transformeras till vintagen.

Mer läsning

Annons