Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, finns Gävle här någonstans?

/
  • På bokmässan i Göteborg torgförs, nästan, allt mellan himmel och jord.

Annons

Bokmässan är en gigantisk megafon, och de tusentals elektrifierade vrål som där utstöts handlar i sista hand om handel och kommers. Själva är vi där för att försöka uppfatta om Gävle är med i den där orkanartade budgivningen.

Man får i en sådan situation både spänna hörseln till det yttersta (för att höra eventuella lockrop från Sveriges trettonde största stad) och samtidigt slå dövörat till (så att inte hammaren, städet och de andra grejerna spräcks i det fruktansvärda larmet). Det är lite psykotiskt.

Vi har lusläst registren men inte hittat några utställare från Gävle. Å andra sidan kan ju företag som Kartbutiken, Modiga Rut förlag, Hipp eller SVID ha sitt säte i denna vackra stad utan att namnet antyder något sådant.

Så går vi runt på golvet och letar. I en monter gör man reklam för pilgrimsvandringar i Sverige. Helgonleden passerar Gävle ser vi i det papper en dam trycker i våra händer. Alltid något.

Där hänger 29 skära hörselskydd, sådana som skulle kunna rädda öronen i den stora ljudorkanen. I Värmlandsmontern får någon från det landskapet just ett pris.

Och där kommer ju Umberto Eco! Så omfångsrik han är. Nej, det är inte Eco, visar det sig sedan. Men också riktiga tungviktare kan röra sig bland oss vanliga här på mässan. 

Jumperfabriken ställer av oklara skäl ut sin kollektion i en monter. Kanske för att man ska kunna läsa sina böcker snyggt klädd och utan att frysa.

I en annan monter gör man reklam för Sveriges mest inaktuella böcker. Det visar sig vara Erikshjälpen som säljer gamla, mycket slitna verk och volymer.  

Ät bort din migrän, uppmanar ett företag men det ligger inte i Gävle, får vi veta. Läsglasögon till mässpris, erbjuder en dam som talar skånska. Mässpriset är förresten inte särskilt förmånligt, i alla fall inte för den som vill äta eller dricka något i huset.

En trappa upp luktar det förresten mat. Det är Kockteatern som bullar upp men rätterna verkar inte ha någon särskild anknytning till Gävle. Jägareförbundet har ställt upp ett jakttorn i ett hörn!

Inne i en husvagn tränar man folks LÄSMUSKLER. Men lästränarna kommer från Ulricehamn.  

Tre unga män som går på Gerlesborgsskolan ritar av en fet, halvnaken karl.  

Nej, vi hittar ingen monter eller utställningsyta som lanserar Gävle. Det närmaste vi kommer är Älvkarleby. Där handlar det förstås om Stig Dagerman. Sällskapet berättar om bygdens store son i ett hörn.

För att få missionera på mässan betalar de här entusiasterna cirka 60 000. Kära nån, de borde ju få bra betalt i stället, de utför ju under fyra dagar ett högkvalificerat arbete.

De skyhöga "tomtpriserna" är väl förklaringen till att inte fler norrländska kommuner deltar i denna bokliga dans kring en guldkalv. Ja, så rasande bokligt är ju inte heller allt på denna mässa.

Mer läsning

Annons