Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda paket

/

Vilka är dina önskeböcker?

Annons

Anna Livion Ingvarsson, chef för Konstcentrum i Gävle.

– Jag har två böcker som jag önskar mig. Den första är Steve Sem-Sandbergs ”De fattiga i Lodz”. Tidigare har jag arbetat på Forum för levande historia, och de frågorna blev så levande under den tiden, speciellt de sociala frågorna som jag vill fortsätta fundera kring. Dessutom är det en tjock bok. Sedan vill jag också läsa ”Glitterscenen” av Monika Fagerholm. Jag tycker om världen som hon skapar med respektfulla porträtt av unga kvinnor som inte är klichéfyllda.

Weronika Bela, konstnär som driver Galleri Lars Palm i Sandviken.

– Jag önskar mig ”Mästaren och Margarita” som är en roman av den ryske författaren Michail Bulgakov. Den är skriven 1966 men utspelar sig i 1930-talets Moskva. Det är en bok som jag redan har läst flera gånger, men gärna läser många gånger till. En annan bok som jag önskar mig är ”This is know”, som är en teckningsantologi med 220 helsidesverk av 50 olika svenska och internationella konstnärer. Jag har bläddrat i den och tyckt att den var väldigt ball.

Ingela Broström, Gävle, antikvarie och författare .

– Min svaghet för engelskt 1800-tal har fått mig att önska ”Agnes Grey” av min man. Den är skriven av Anne Brontë, den minst kända av systrarna Brontë, och handlar om det rysliga livet som drabbar fina flickor som tvingas att arbeta som guvernanter. Om unga kvinnors livsförhållanden under 1800-talet. Det är roligt att den nu har kommit ut i en svensk översättning.

Magnus Klahr, Gävle, en av redaktörerna för tidskriften Bakteriekultur.

– Jag önskar mig ”Less and More – the design ethos of Dieter Rams”. Dieter Rams var det tyska elektronikföretaget Brauns legendariska formgivare i över 40 år. Hans rena och självklara design har influerat designers i alla genrer.

Finndis Kristinsdottir, Gävle, 2:e konsertmästare i Gävle symfoniorkester.

– Den bok som jag önskar mig är ”Svörtuloft” av Arnaldur Indridason. Den finns inte utgiven på svenska ännu. Jag är road av att läsa kriminalromaner och att hans böcker utspelar sig på Island gör inte saken sämre. Har läst hans andra böcker och är nyfiken på hur det går för Erlendur och hans kolleger på polisstationen i Reykjavik.

Kalle Zerpe, Gävle, skådespelare på Skottes.

– Jag vill bli av med böcker, inte få några. Min fru är bokrecensent i tv och vårt hem är belamrat med böcker från golv till tak. Men en bok som jag faktiskt skulle vilja ha om jag inte redan hade den är ”Fågelsång” av Jan Pedersen, en jättefin fågelbok med ljud till så att man kan höra de olika fåglarna sjunga.

 

 

Mer läsning

Annons