Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrliga tider i Gävle

/

Det är den gamla vanliga visan, spelad till leda: männen talar, kvinnorna lyssnar.
Och det är nu, i kväll, på Gävle stadsbibliotek.

Annons

Biblioteksforum heter herrklubben (?) som tar till orda för att berätta för oss andra om höstens böcker. De fyra talarna heter Björn och Gösta, Weste och Håkan och säkert har ni sett och hört dem alla förr.

Redan i pressmeddelandet avslöjar de att böcker som de vill tala om är skrivna av Theodor, Jean Marie, Steve och Jens.

Varför blir jag så trött när jag läser detta?

Därför att världen är full av läsande kvinnor. Därför att världen också befolkas av skrivande kvinnor. Därför att det här bokåret visserligen dominerats av Stora Mäns Viktiga Biografier men att det samtidigt kommit ut en mängd bra böcker skrivna av kvinnor och jag anar eller fruktar att de böckerna inte får någon riktig plats i det där samtalet mellan män som biblioteket kallar till. Jag misstänker att en hel sfär av erfarenheter som gestaltas av kvinnliga skribenter inte hittar in i samtalet och även det suckar jag över, redan före samtalet.

Ännu tristare: att stadsbiblioteket ännu detta nådens år 2008 köper det här manliga konceptet rakt av, som om vi alltjämt levde i en värld av orubbad, manlig hegemoni.

Det gör vi inte. Gubbsen sitter visserligen på pengarna, men herraväldet darrar och nya röster kräver plats för andra berättelser som liv och verklighet.

Låt mig redan här och i hast få nämna några böcker som jag anser självklara för ett samtal om höstens utgivning.

Helene Rådbergs diktsamling hör dit och jag nämner inte den för att hon bor i Gävle utan för att den med lidelse och vrede lyfter fram ett i det lyriska sammanhanget ovanligt ämne, vården och vårdarbetet.

Katarina Frostensons nya samling som visar sig vara både ljusare och mer lättillgänglig än hennes tidigare. Bodil Malmstens sprudlande sorgesång till en förlorad region, Finistère. Anna Bengtssons underfundiga och roliga kortroman om att söka den rätte på nätet, ”Du ska vara spännande och varm”.

Och så har vi den senaste av Joyce Carol Oates, ännu ett läsäventyr. Nina Björks tydligen kontroversiella genomlysning av liberalismens begränsningar, Jutta Ditfurths gedigna biografi över Ulrike Meinhof, Inger Edelfeldts sagor, Majgull Axelssons och Elsie Johanssons läsvärda romaner...

Detta sagt som ett litet bidrag till kvällens herrliga samtal.

Mer läsning

Annons