Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holt håller sig kall

Hon tar sig an de klassiska deckarinramningarna, Anne Holt. I förra boken ”Presidentens val” försvann den amerikanska presidenten ur ett låst hotellrum i Oslo. I nya ”1222 över havet” sitter människor insnöade på högfjällshotellet i Finse när en präst mördas.

Annons

 Mördaren finns förstås bland de insnöade människorna där på hotellet.
Där finns också Hanne Wilhelmsen, tidigare kommissarie vid Oslopolisen men nu rullstolsbunden efter en skottskada i ryggen.
De har hamnat där på hotellet efter en tågurspårning, orsakad av det extremt dåliga vädret.
Några är lindrigt skadade men de flesta är sådär uppspelta och skärrade som man gärna blir när man drabbas av en hanterbar liten katastrof.
Några kräver att samhället agerar, andra dricker öl och kollar på snömassorna genom fönstret.
Och så Hanne Wilhelmsen, då. Som alltmer dragit sig undan all mänsklig kontakt utöver den hon har med sin älskade och deras dotter. Hon sitter envist i sin rullstol i foajén och vägrar bli hjälpt till ett rum.
Där är hon också när man tidigt den första morgonen efter tågolyckan hittar den kände prästen skjuten i snön precis utanför hotelldörren.
Trots att hon inte vill veta, trots att hon inte vill bli indragen, blir Hanne Wilhelmsen ändå igenkänd som en före detta polis och motvilligt blir hon en av de få som får veta vad som hänt och som planerar vad man ska göra.
Men snacket går förstås, om beväpnade hemliga vakter och om mordet. Stämningen blir alltmer uppretad.
Inramningen kunde alltså inte vara mer klassisk (till och med den typiska avslutande genomgången av vad som egentligen hänt inför alla närvarande som hör till gamla pusseldeckare finns med).
Men Anne Holt lyckas blåsa liv i nåt som skulle kunna ha blivit en trist Agatha Christie-ripoff, mycket genom att hon så noga skildrar både Hanne Wilhelmsens kantighet och de andra personerna som sitter insnöade där på hotellet och hur instängdheten påverkar dem.
Ja, dramatiken finns där, och Anne Holt handskas skickligt med den.

Mer läsning

Annons