Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juggas julklappstips

/

Här kommer Bodil Juggas julklappstips

Annons

”Stormland” av Hallgrimur Helgason (Norstedts)
En romanskröna från dagens Island där antihjälten Böddi ränner sitt Don Quijote-svärd i hamburgerkultur, reklam-tv och annan amerikansk invasionen av sagornas land. Sanslöst, hejdlöst, galet roligt.

”Människor helt utan betydelse” av Johan Kling (Norstedts)
Johan Kling som regisserade filmen ”Darling” har skrivit en vemodig flanörroman med Stockholm som solblekt kuliss. Prydligare än så här kan man inte giftmörda innerstadslivets falska yta och destillera dov sekelslutsstämning.

”Hitta hem” av Elisabeth Rynell (Bonniers)
Bonniers) Två dramatiska kvinnoöden skildras, 500 år skiljer dem åt, i en urstark berättelse om resan att hitta sig själv. Skärande sorgset, gripande – och trovärdigt även om livet i 1500-talets mörka skogar.

”Karin Lannby – Ingmar Bergmans Mata Hari” av Anders Thunberg (Natur&Kultur)
Ingmar Bergman förstod aldrig vilken spännande kvinna han sällskapade med som ung. Han var bara en parentes i Karin Lannbys äventyrliga liv som motståndskämpe och spion. Den här spännande porträttboken ger också en livlig bild av det kosmopolitiska Stockholm under krigsåren.

”Pansarkryssaren” av Molly Johnson (Modernista)
Molly Johnson från Hofors debuterade 1955 med en proletärroman som inte liknade någon annan proletärroman. Den blev en klassiker, i skymundan men en klassiker. Bokens första mening räcker för att man ska förstå varför. Just i år har den förunderliga ”Pansarkryssaren” återutgivits vackert inbunden i förlaget Modernistas klassikerserie.

Mer läsning

Annons