Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappsböcker enligt Juggas

/
 • Jesper Waldersten”365”(Bokförlaget Max Ström)Konstnären Jesper Waldersten fick den galna idén att skapa en bild om dagen, under ett helt år, no matter what. Alla bilder publicerades undan för undan på webben, som en motsvarighet till forna tiders dagsverser. Walderstens dagsbilder samlade till bok är den mest supercoola almanacka man kan önska sig inför det nya året.
 • Hanna Nordenhök”Promenaderna i Dalby Hage”(Norstedts)Kvinnoöde länkas till kvinnoöde i en liten poetisk roman med brännglasskarpt språk som frammanar nästan elektriska stillbilder från ett återbelyst 50-tal. Här är sommardåsighet, blixtrande grönska, sysslolösa flugfeta dagar. Till den sparsmakade.
 • Haruki Murakami”IQ84”(Norstedts)Den vackraste sagan om kärleken, under himlens två månar! Men också kallblodiga mord, en mystisk sekt, en försvunnen bestsellerförfattare. Haruki Murakami har skapat ett epos med vidunderliga fantasterier. Tre delar, alla har till slut kommit ut i svensk översättning under året. Ett komplett magiskt paket.
 • Patrik Sjöberg och Markus Lutteman”Det du inte såg”(Norstedts)Två högljudda personligheter från sportvärlden har trätt fram i bokform i år. Båda mycket läsvärda. Men jag väljer höjdhopparen Patrik Sjöberg (före Zlatan Ibrahimovich) därför att han inte enbart skildrar privata Patriks problem utan också en utveckling över tiden – och friidrotten bakom resultaten .
 • Élisabeth Filhol”Reaktorn”(Sekwa)Katastrofen i Fukushima var ett tungt argument mot kärnkraften. Men om det inte räcker finns ”Reaktorn”, en roman om arbetarna som gör de farligaste jobben, om det cyniska utnyttjandet av människor i arbetsbristens Frankrike. Stark och fruktansvärt skrämmande.
 • Johan Svedjedal”Spektrum”(Wahlström & Widstrand)I 30-talets Stockholm drömmer gruppen runt tidskriften Spektrum om ett bättre och rättvisare samhälle, en ny litteratur, en ny människa. Gunnar Ekelöf, Karin Boye, också Agnes von Krusenstjerna finns i kretsen. Johan Svedjedals dokumentation tränger djupt in i en otålig, radikal tidsanda.
 • Daniel Goldberg och Linus Larsson”Svenska hackare”(Norstedts)Allt om internets skuggsida. Två svenska experter berättar hackerskulturens historia och ursprunget till det globala nätverk vi är gravt beroende av i dag. Fascinerande, kunnigt och nyttigt – lär att inte slarva med lösenorden! Läs om källarpionjärerna, om vandaliseringen av CIA:s webbsajt, om legender som Deamon Phreaker, och Fragglarna.
 • Magnus Bärtås/Fredrik Ekman”Alla monster måste dö”(Bonniers)Det har kommit många böcker om mysteriet Nordkorea i år och fler beräknas vara på ingång. Men hittills är den här svenska, kombinerade konstvetenskapliga analysen och reseberättelsen, bäst. Den försöker nämligen förstå landet genom dess kulturella uttryck och historiska bakgrund. Det vill säga till exempel genom monstren i koreanska skräckfilmer!
 • Carolina Fredriksson”Flod”(Bonniers)Berättelsen om två barn som bor ensamma under en betongbro, invid en kall flod. På andra sidan vattnet syns ljusen från staden, långt borta och nära. ”Flod” gestaltar utsatthet, både socialrealistiskt och med mytologiska drag. Debutanten Carolina Fredriksson slog igenom med en märkvärdig roman som också blev Augustprisnominerad.
 • Belinda Bauer”Mörk jord”(Modernista)En annorlunda kriminalroman om en tolvårig pojke som brevväxlar med en fängslad seriemördare som grävt ner sina offer på heden utanför pojkens fönster. En kropp ligger kvar, barnet blir besatt av att gräva... Belönades som bästa brittiska deckare 2010 och håller garanterat toppklass med sin krypande katt- och råtta-lek och sociala patos.

Kulturredaktören tipsar!

Annons

Mer läsning

Annons