Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek i globaliseringens tid

Huvudpersonen i Per Planhammars nya roman heter Ann Stjärnvik, är 37 år och har en forskartjänst på Malmö högskola. Hon lever tillsammans med sin man, en ledande moderat kommunpolitiker, i rikemanskommunen Vellinge.

Annons

Till denna privilegierade position har Ann tagit sig från en anonym, grå tillvaro i Göteborg. Hon har gjort en klassresa mellan olika skikt av medelklassen; från kitschig mexitegelvilla till kustnära lyxvilla.

Många hade nog varit ganska nöjda med ett sådant liv, men Ann är det inte. Hon avskyr det förljugna, småborgerliga livet i Vellinge. När hon träffar John Dorsin, en gammal barndomsvän och före detta präst, lämnar hon maken och tryggheten i Sverige och börjar ett nytt liv.

John tar henne med till Thessaloniki, där de för det internationella nätverket Human Touchs räkning ska hjälpa en grupp albanska flyktingar. Ingenting blir som Ann har tänkt sig. Tiden i Grekland förändrar hennes liv för alltid.

Detta är huvuddragen i romanen ”Blekaste aning”. Liksom ”Lyckliga människor”, Planhammars förra roman, är det här en mörk och mångbottnad kärlekshistoria där romantiska drömmar ställs mot en brutal verklighet.

Ann, som har levt ett skyddat liv i välståndets Sverige, möter på ett smärtsamt vis den globaliserade världens realiteter. Det är en värld med luddiga identiteter och stora men diffusa maktintressen. John visar sig snart vara en annan än den Ann trott – en skenhelig svikare, men också något annat, farligare. Även Human Touch är svårt att få grepp om – det är en stor organisation, men vad vill den egentligen och vem ligger bakom? Det förblir oklart.

Ann går i romanen från skyddad okunskap till oskyddad visshet. ”Blekaste aning” är alltså inte någon enkelspårig moralistisk budskapsroman; vi förmanas inte att lämna allt och hjälpa världens nödställda. Istället säger Planhammar att vi aldrig kan veta vem det är som står på andra sidan. Mask efter mask faller, men vi får aldrig se det sanna, slutgiltiga ansiktet. Kanske finns det inte. En pessimistisk livssyn kan man tycka.

Likväl är det här en övertygande och mycket samtida roman om en svensk akademikers möte med en gränsöverskridande, extremt föränderlig värld som de flesta av oss bara anar konturerna av.

Mer läsning

Annons