Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantis-Sverige börjar här

/
  • Avfolkningsbygd. Kristina Mattsson har skrivit en reportageresa i bokform, från ”landet utanför” – en resa som börjar i Österfärnebo.

Annons

Hålornas håla, minns ni den?

När Arbetarbladets ungdomsreportrar besökte Österfärnebo, och gav orten den recensionen, rasades det i kommentarsfälten på nätet. Journalisten Kristina Mattsson börjar sin resa i lantis-Sverige i just Österfärnebo, en avfolkningsbygd som hon illustrerar ett större skeende med – migrationen från landsbygd till storstad.

2008 passerades en tydlig gräns – någon, någonstans i världen, packade upp sin väska i en storstad efter att ha flyttat från landet, och blev den som rubbade balansen. För första gången i mänsklighetens historia lever fler i en stad än på landsbygden.

I storstadsmedia växer vägarna som leder utanför tullarna snabbt igen, och alltmer är det en urbaniserad världsbild som tar plats i medielandskapet. Inför valet fokuserades partiernas ansträngningar och mediernas bevakning på storstadsväljarna. Därför är Kristina Mattssons rapport från ”landet utanför” ett viktigt inlägg i debatten.

Hon har rest runt i Sverige och pratat med människor som får köra mil för att komma till sin närmaste affär, som har ännu längre till bensinmacken (vilket snart inte spelar så stor roll eftersom de inte har råd att köra), som ser skolor och samhällsservice bomma igen och hör det svaga motorljudet av bygdens ungdomar som lämnar de gamla kvar, ofta för att aldrig återvända. Reportageresan är ett slags svar på frågan som Anders Johnson ställde i sin bok ”Bör hela Sverige leva?”.

I texten nämner hon ”kreativ förstörelse”, det fenomen som, inbyggt i kapitalismen, bygger upp vissa områden och raserar andra över tid. Den landsbygd som Mattsson skriver om är utsatt för denna kreativa förstörelse, men det är också storstaden Detroit som i den ekonomiska krisens spår håller på att bli en spökstad. Kapitalismens krav gör inte bara försörjningen på landbygden svår – kapitalismen gör också det svårt att på landsbygden leva det konsumerande liv som vi uppmanas att leva.

Kristina Mattsson argumenterar för att även storstadsmänniskorna måste engagera sig i landsbygden för att inte göra allt utanför de utvidgade storstadsregionerna till en ödemark.

Jag tvivlar dock på att ”Landet utanför” blir glödhett debattstoff på storstädernas debatt- och kultursidor i höst.

Mer läsning

Annons