Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litterär värnplikt avklarad

/

Med tanke på att debutanten Augustin Erbas främsta konkurrenter som litterära lumparkompisar är 91:an och 87:an, är utmaningen att skriva en mer djuplodande värnpliktsroman om två barndomskamrater inte betydande.

Annons

“Ensamhetens broar” följer en samling unga män, från att de rycker in till en dödsskjutning som sätter spår in i romanens nutid. Fokus ligger på ett par barndomsvänner, och hur deras respektive personlighet formas av försvarets uppfostran. Från pojkar till män, som det brukar heta, om man följer en Jan Björklundsk stridspittsfilosofi.

Unga män i grupp brukar sällan utgöra en angenäm skara, inget undantag här. Grupptryck, hackkycklingar, testosteron, kuvande, alfahannar, strikta hierarkier, alla ingredienserna finns där. Man får en känsla av att Augustin Erbas karaktärer är siffror i en ekvation, arketyper som ska representera utvalda personligheter, och med undantag från berättaren riskerar människorna i boken att bli livlösa helfigurer, offer för författarens psykologiserande skottsalvor.

Erba utforskar, eller säger sig åtminstone vilja skriva om, civilkurage, och vad det är i oss som antingen väjer undan med blicken, eller, mer sällan, håller den obevekligt kvar. Han presenterar inte några enkla svar, och det är gott så.
Språket är enkelt, men har precision där den krävs, och jag fastnar vid meningar som: “Det kändes mer som krånglet med att laga en cykelpunktering än som den största upplevelsen i livet” (om sexdebuten), en beskrivning som fångar huvudpersonens distanserade relation till sitt eget liv.
Om inte annat kan “Ensamhetens broar” tjäna som en skildring för framtida historiker av värnpliktens sociala förhållanden. Jag har själv inte gjort lumpen, men här beskrivs den exakt lika eländig som jag har föreställt mig.

Romanen är bra på många sätt, men för mig ter den sig för mycket som ett experiment, ett författandets gesällprov. Augustin Erba – medieman vid sidan av författandet, bland annat på Sveriges Radio – har med “Ensamhetens broar” gjort sin litterära värnplikt, och är nu redo att kasta sig ut i riktiga strider.

Mer läsning

Annons