Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maraton för Molly

/

Fjorton kvinnor ger i eftermiddag röst åt en roman i Sandvikens folkbibliotek. Bland de fjorton finns flera författare, ett par skådespelare och ett kommunalråd.

Annons

Boken som de ägnar sitt intresse är Molly Johnsons ”Pansarkryssaren” som kom ut 1955.

– En fantastisk bok, säger Helene Rådberg som är en av initiativtagarna till maratonläsningen.

Hon fick upp ögonen – eller ska vi säga öronen – för den när hon tillsammans med Anna Jörgensdotter ansvarade för ett nummer av den litterära tidskriften Provins tidigt i höstas. Där skrev Bernt-Olov Andersson, en författarkollega i Sandviken, om Molly Johnsons bok och dessutom läste han högt ur den vid en så kallade släppfest för Provins.

– Jag blev alldeles tagen, bekänner Helene.

På samma sätt reagerade Anna Jörgensdotter. Som föreslog att de skulle göra något kring boken så att den kom fram ur glömskan. En uppläsningskväll kanske – boken är med sina många röster som gjord för högläsning.

Under förberedelserna av uppläsningen visade det sig att många kvinnor var intresserade av att delta. Så efter hand utvecklade sig programmet till en sorts kvinnomanifestation. Men med plats också för män: i programmet ingår musik, framförd av Madame Neruda (två killar). Och så ska Bernt-Olov Andersson läsa den text om Molly Johnson som han skrev i Provins.

Dessutom kommer Eisensteins klassiska film ”Pansarkryssaren Potemkin” att visas i biblioteket.

Just den filmen kom nämligen att inspirera Molly Johnson till den här romanen. Molly som vuxit upp i Hofors och gjort en lång bildningsresa till journalistiken (hon medarbetade bland annat i denna tidning) hade också litterära drömmar.

En kväll på femtiotalet var hon på bio och såg Eisensteins film. När hon cyklade hem såg hon i fantasin hur revolutionens fartyg kom längs ån och stannade mot bron framför järnverket.

Hon skrev ”Pansarkryssaren” som blev hennes debut.

Senare, på sjuttiotalet, kom hon ut med ”Mormorsboken” som är gjord av tre kvinnor ur olika generationer i samma familj; en berättelse om det vardagliga kvinnoarbetet, det som ofta glöms bort när historia ska skrivas. Och på åttiotalet med dokumentärromanen ”Morbror Anders”.

Molly Johnson har i många år arbetat med LL-böcker, böcker för vuxna med lässvårigheter.

Hon bor numera i Borlänge. Kanske kommer hon att finnas i publiken vid läsningen i eftermiddag. Hon är visserligen förvånad över all uppståndelse kring boken, har hon sagt, men kanske lite road också.

För Helene Rådberg, Anna Jörgensdotter och Carolina Thorell – alla poeter med anknytning till Sandviken – är uppläsningen ett avstamp för för ett planerat projekt om Sandvikens kvinnors historia.

Uppläsningen börjar klockan 15 och beräknas pågår till 18.30. Man måste inte vara med hela eftermiddagen utan publiken får komma och gå som den vill. n

Mer läsning

Annons