Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Herr Murén i handskfacket

/

Systrarna Catharina och Elisabet Bröms var under 1700-talet två av landets få kvinnliga brukspatroner.
Elisabet var patron i Högbo och Mackmyra medan Catharina ledde Ockelboverken som vid hennes död var Gästriklands största bruksrörelse. Hon byggde också upp järnbruket i Åmot.

Annons

Det – och mycket annat – får vi veta i den digra guideboken ”Fånga platsen” som skrivits av Anders Johnson, skribent som för ett antal år sedan var chefredaktör på Dagens Nyheter.

Han beskriver kortfattat över tusen platser med utgångspunkt från dess industrier och företagare. Det är en bok som med fördel kan läggas i bilens handskfack eller tas med på tågresan till olika platser runtom i Sverige.

Han har delat in landet 25 regioner. Han har valt att följa vattenvägarna, åarna, älvarna och sjöarna och stannat till ett slag på större och mindre orter.

Han försöker förklara varför industrier och andra verksamheter byggts upp, utvecklats och – i många fall – avvecklats på en viss plats. Hans tes är att geografin och regelverken haft stort betydelse men att entreprenörerna varit viktigast.

Gästrikeregionen behandlas över 14 sidor, med utgångspunkt från Gavleån, Jädraån, Storsjön och Näsbysjön, Gavelhytteån och Hoån och Testeboån.

Bomhus har fått ett eget stycke där vi kan läsa om Sveriges längsta flottningsränna och flytten av sågverket och dess anställda från Korsnäs utanför Falun, Sveriges största industriflytt någonsin.

Anders Johnson berättar om ett antal personer som haft stor betydelse för den industriella utvecklingen. En av dem är Per Murén som började som handelsbiträde och flera år senare blev han en av Gävles framgångsrikaste affärsmän och politiker.

Den som vill promenera mellan de industrihistoriska sevärdheterna kan använda kartan över Gävle, där Johnson har markerat bland annat sockerbruket på Brynäs (en av Sveriges äldsta industribyggnader i trä), Islandet med fiskargårdarna, Atlasområdet med varvet där Briggen Gerda nu ligger och Centralpalatset som en gång inrymde både nykterhetshotell och saluhall.

”Fånga platsen” är inte en bok att plöja från pärm till pärm utan helt enkelt en guide att bläddra i och en kunskapskälla för platser man passerar eller där man kanske har någon anknytning.

Här påminns vi till exempel om att kris, svält och konkurs präglade framväxten av Sandvikens järnverk i slutet av 1860-talet. Eftersom grundaren Göran Fredrik Göransson hade gjort personlig konkurs fick han lov att låta sonen Henrik bli chef för det nya bolaget även om han i själva verket var den verklige ledaren.

Det yngsta besöksmålet i boken är Dragon Gate som beskrivs som ”kommunalt skandalbygge som konverterats till kinesiskt affärs- och kulturcentrum”.

Själv slog jag nyfiket upp texten om Älvdalen där min mamma växte upp och där Johnson berättar den fascinerande historien om porfyrverket som under 1800-talet ägdes av kungafamiljen. Här grundade Albin Hagström Sveriges första dragspelsfabrik som också gjorde elgitarrer som användes av storheter som Elvis Presley och Frank Zappa.

Någon har beskrivit Anders Johnson som en företagsamhetens Nils Holgersson.

En träffande beskrivning, även om han inte når Selma Lagerlöfs litterära höjd.

Mer läsning

Annons