Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild & crazy

/
  • Detektivoperahus. Över en kopp kaffe bestämde sig Alexander McCall Smith att starta en egen opera. Nyligen invigde han ”The No 1 Ladies Opera House” utanför Gaborone i Botswana. 
Foto: Mats  Ögren
  • Litterär meny. På ”The No 1 Ladies Opera House” kan man få McCall Smiths favoritfrukost.

Annons

Botswana i södra Afrika har fått sitt allra första operahus. Initiativet kommer från den skotske författaren Alexander McCall Smith som skriver om den påhittade kvinnliga botswanska deckaren Mma Ramotswe. Operan är också uppkallad efter ”Damernas detektivbyrå”.
– Varje år besöker jag Botswana för att få inspiration till mina böcker, säger Alexander McCall Smith när jag träffar honom utanför den enkla och nyinredda lilla operabyggnaden. Den ligger strax utanför Gaborone, huvudstad i det glest befolkade och natursköna landet Botswana, mitt i södra Afrika.
– Under mina resor har jag sett många skickliga lokala förmågor framträda. Intresset för sång är stort och det finns en stark körtradition i landet. Det slog mig att dessa begåvningar skulle få en chans att utvecklas vidare om det fanns en liten operascen. 

Sagt och gjort, över en kopp kaffe bestämde Alexander McCall Smith och David Slater, som länge varit aktiv i Botswanas musikliv, att starta en opera – ”The No 1 Ladies Opera House” (ungefär: Damernas detektivbyrå-operan). För det ändamålet inköptes en garagebyggnad, som är den verkliga förebilden till den för bokläsarna så välkända bilverkstaden ”Speedy Motors”.
– Det är troligen världens minsta opera. Men det är inte storleken utan entusiasmen som räknas. Det skulle inte förvåna mig om någon härifrån en vacker dag uppträder på La Scala, säger Alexander McCall Smith. 

Den nya operan är ett exempel på hur framgångarna med Damernas detektivbyrå-serien långsamt börjar sätta sin prägel på Botswanas något sömniga huvudstad. Böckerna har sålts i över 16 miljoner exemplar, varav över 600 000 i Sverige, och lockar numera resenärer som själva vill uppleva atmosfären i Mma Ramotswes hemland. Totalt kommer 14 böcker att publiceras i serien varav Alexander McCall Smith hittills skrivit nio.
I påskas hade också en långfilm baserad på böckerna, med sångerskan Jill Scott i huvudrollen, premiär i London. Nu produceras även en tv-serie i 13 avsnitt.
– Det som rapporteras från den afrikanska kontinenten är mestadels krig, katastrofer, fattigdom och epidemier. Många författare skriver böcker om Afrika som är mycket tragiska, och det är ett viktigt uppdrag. Men jag vill förmedla en annan bild av Afrika som visar det vardagsliv som pågår här, ett liv med mycket glädje, gemenskap och värdighet. Här finns värderingar som gått förlorade i det stressiga Europa, förklarar Alexander McCall Smith. 

Hans kärlek till södra Afrika grundlades när han föddes och växte upp i Zimbabwe. Med outtröttlig vänlighet fortsätter han att stötta lokala initiativ och förmedla en motbild av Afrika genom sin huvudperson, den visa och hjärtegoda Precious Ramotswe.
– Jag är säker på att hon skulle uppskatta den här operan. Hon skulle förmodligen lägga märke till att man serverar Rooibos-te i kaféet, som är öppet dagtid. Och hon älskar förstås musik även om hon inte sjunger själv. Hennes assistent Mma Makutsi är däremot pigg på att sjunga men är tyvärr inte särskilt bra på det. Som Mma Ramotswe en gång sade till sin make, garageägaren J.L.B. Matekoni, ”Mma Makutsi skulle inte ha fått 97 procent rätt om hon gjorde ett sångprov”, säger Alexander McCall Smith med ett stort skratt. (Mma Makutsi påminner ständigt om att hon hade 97 procent rätt när hon tog examen från Botswanas sekreterarskola.)
Ett fullmatat program, med allt från Mozart till traditionell dans och musik från ursprungsbefolkningen San i Kalahariöknen, bjöds de festklädda åskådarna under premiärkvällen. Toner från italienska arior blandades med syrsornas sång i den stjärnklara afrikanska natten utanför. 

Botswana är känt för sina tenorer och bland annat framträdde de omtyckta The Three Tswana Tenors med ett stycke från Mozartoperan ”Cosi Fan Tutti”. Barytonen Gape Motswaledi rev ner applåder med sin humoristiska tolkning av ”I got plenty o nuttin” från Gershwins ”Porgy and Bess”. Stort intryck gjorde också den pianisten Laone Thekiso med Chopins ”Scherzo in C minor”.
– Tidigare har vi varit tvungna att åka över gränsen till Sydafrika om vi ville se en operaföreställning i dess helhet. Nu kan vi göra det i vårt eget land. Jag välkomnar verkligen det här initiativet, säger 19-årige Laone Thekiso.
– För mig är det angeläget att det ska hållas framträdanden här som är gratis eller mycket billiga, så att alla har chans att komma hit. Operan ska även bli ett led i barns musikutbildning, säger Alexander McCall Smith som har en stark tilltro till musikens läkande kraft.
I framtiden väntar ett musikutbyte mellan den nya operan och andra länder. Skottlands nationella opera kommer till exempel att gästspela och fler är välkomna. Men om någon trodde att Alexander McCall Smith, som är amatörmusiker i skämtorkestern The Really Terrible Orchestra, själv tänker uppträda så är det fel:
– Absolut inte! Utropar han. Vi håller alldeles för låg standard för att kunna framträda här.
(TT Spektra)
av Mats Ögren

Mer läsning

Annons