Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naomi Klein chockad över succén

/
  • På Sverigebesök. Naomi Klein befann sig i veckan i Stockholm för att prata om sin bok ”Chockdoktrinen”. Att hon kritiseras av den svenske debattören Johan Norberg verkar hon inte allt för bekymrad över. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Annons

blev Naomi Klein vänsterrörelsens älskling med boken ”No logo” där hon kritiserade konsumentföretagens rovdrift. Med ”Chockdoktrinen” har framgången blivit ännu större.

– Jag är förvånad över hur bra det gått, säger hon.

Naomi Kleins ”Chockdoktrinen” kom ut på svenska i höstas. Boken är en skarp uppgörelse med de tankar som kommit att dominera världspolitiken sedan 70-talet, att marknadsliberalism är den bästa av ekonomiska världar och att en avreglerad marknad leder till blomstrande tider. Boken höjdes till skyarna på svenska kultursidor och Naomi Klein blev precis än en gång något av en rockstjärna för vänsterrörelsen.

aldrig att ”Chockdoktrinen” skulle bli en bästsäljare i USA, ”No logo” blev aldrig det och den här boken är tyngre och mer radikal. Men det blev den, berättar Naomi Klein dagen efter ett föredrag i Stockholm.

”Chockdoktrinens” tes är att radikala marknadsekonomier endast kan införas i svallvågorna av en samhällelig ”chock” som bedövar befolkningen.Tsunamin i Sydostasien och orkanen Katrina är två exempel – efter att flodvågorna orsakat kaos i Sri Lanka och New Orleans snabbgenomdrevs privatiseringar som troligen aldrig accepterats om inte befolkningen varit upptagna med att försöka överleva.

– En alarmerande faktor är att företag börjat se positivt på extrema händelser, det går att tjäna pengar på dem. Marknaden reagerade positivt på jordbävningen i Kina nyligen – den kommer ju att innebära en byggboom, säger Naomi Klein och tillägger att hon inte ger mycket för det prat som hörs från näringslivet om ”självsanering” för att stoppa klimatförändringarna.

– Det är mycket enklare att komma på sätt att tjäna pengar på naturkatastrofer än att försöka arbeta för att de på lång sikt ska upphöra.

det svenska pocketsläppet av ”Chockdoktrinen” höjs nu också röster mot den. Den svenske debattören Johan Norberg är kanske den skarpaste kritikern. Han skrev först en essä till en amerikansk tankesmedja där han gick till hård attack mot Klein, och har nu följt upp med boken ”Nakenchock: allt om kejsarinnans nya kläder”, där han tillsammans med Boris Benulic driver tesen att Naomi Klein förvanskar fakta. Särskilt fokus riktas mot hennes behandling av nationalekonomen Milton Friedman, marknadsekonomiernas främste förespråkare.

dock inte allt för bekymrad.

– Jag tycker i grunden inte att Johan Norberg kritiserar mig. Det här handlar mer om hans eget förhållande till sin hjälte, han försöker rädda Milton Friedmans rykte. För att lyckas med det måste han tyvärr hitta på vissa saker, som att jag i ”Chockdoktrinen” skulle påstå att Friedman var för kriget i Irak, så att han ska kunna säga ”det var han inte alls”. Det jag säger i boken är att dåvarande försvarsministern Donald Rumsfeld var en anhängare av Friedmans läror och applicerade dem på Pentagons Irakstrategi, säger hon.

är det stora inflytande som Chicago School of Economics haft, alltså skolan där Friedman var professor. USA:s utrikesdepartement hade från 50-talet och framåt ett program där sydamerikanska studenter fick åka till Chicago för att studera. Många av dem återvände sedan och kom att få höga poster i sina hemländer och införde själva de idéer som Friedman lärt ut. Att USA agerade så här berodde på att de var rädda för att Sydamerika höll på att vänstervridas. Det nämner inte ens Johan Norberg, fortsätter hon.

Hon säger att det hon förvånas lite över den starka ställning som Milton Friedman besitter bland skandinaviska nyliberaler.

– Det finns en kultartad gudadyrkan av Milton Friedman här som är mycket starkare än i USA. Jag tror det beror på att det anses vara så radikalt att vara nyliberal här, de agerar i konstant raseri. I USA anses ju nyliberaler som rätt ointressanta, avslutar Naomi Klein.

 

Mer läsning

Annons