Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Novellen tar plats på egen festival

/
  • Kommer. Inger Edelfeldt kommer till Bokdagarna i Dalsland.
  • Kommer. Den norska författaren Hanne Ørstavik kommer till Bokdagarna i Dalsland och novellfestivalen – som i år fått nordiskt tema.

Från ett miniarrangemang till en litteraturfestival med 9 500 besökare. Bokdagarna i Dalsland har vuxit och knoppat av sig. I år satsar arrangörerna på en egen festival för den nordiska novellen.

Annons

– Novellen har varit bortglömd under många år. Om man ska vara snobbig har den haft lite av en veckotidningsprägel på sig. Men vi lever i ett snabbt tempo nu för tiden och en novell är lätt att ta till sig. Den tar 20 minuter att läsa, det är lite annorlunda mot att läsa en tjock tusensidig bok, säger Anita K Alexanderson.

Hon är huvudansvarig för Bokdagarna i Dalsland, litteraturfestivalen som också lockar med sidoarrangemang som novellfestivalen i Åmål – som i år har fått nordiskt tema – och Krimtåget mellan Håverud och Bengtsfors, där tågresenärerna får höra bland andra deckarförfattaren Helene Tursten läsa ur sina alster.

För Anita K Alexanderson är projektet ett älskat skötebarn. Det började 2000 då hon och en kollega tog ut 1 500 kronor var från sina sparkonton och satsade dem på en festival i miniformat. Då var budgeten så tajt att författarna som engagerades inte fick betalt. I dag ser förutsättningarna helt annorlunda ut. Litteraturfestivalen är offentligt finansierad och fick förra året Västra Götalandsregionens kulturpolitiska uppdrag.

– Det är som en askungesaga. Första året kom det 300 personer, men sedan har det bara rullat på. Förra året var vi uppe i 9 500 i publiken, berättar hon.

Lars Gustafsson, Marcus Birro, danska Pia Juul, Inger Edelfeldt, Jonas Karlsson och norskan Hanne Ørstavik är några av de författare som kommer till Bokdagarna i Håverud 26–27 juli och ett urval av dem medverkar också på Nordiska Novellfestivalen som är en endagstillställning i Åmål 25 juli.

Hanne Ørstavik, just nu aktuell med romanen ”Kallet – romanen”, tycker att festivalerna är en ypperlig möjlighet att få möta den läsande publiken.

– För mig handlar litteraturen om möten. Att delta i den här typen av arrangemang och möta alla människor som har ett brännande engagemang, för mig är det en viktig tredje del av skrivandet. Det direkta mötet betyder något för mig, jag får både glädje och energi av det, säger hon.

Tillsammans med den isländska författaren Kristin Òmarsdóttir och den danska kollegan Pia Juul framträder hon också på novellfestivalen – något som kanske förvånar dem som mest känner till Hanne Ørstavik som romanförfattare.

– Det är lite överraskande för mig också, erkänner hon.

– Jag har skrivit två noveller, en ungdomsnovell och en vuxen kort text. Men novellformen är verkligen inte en form jag känner mig hemma i. Det är inte så att jag tycker att det är svårare att skriva så, men stoffet jag vill undersöka kräver ett längre förlopp, den korta texten intresserar mig inte i så hög grad, säger Hanne Ørstavik.

Det är inte säkert att Nordiska novellfestivalen blir ett återkommande evenemang under Bokdagar i Dalslands regim. Arrangörerna ser verksamheten i Åmål som en experimentverkstad där det nya och oväntade får plats, medan festivalen i Håverud mer tar form av traditionella författardagar.(TT Spektra)

av Sara Ullberg

Mer läsning

Annons