Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd roman ges ut i Sverige

/

Den omdebatterade boken ”Medinas juvel” av Sherry Jones ges i höst ut på svenska, skriver branschtidningen Svensk Bokhandel.

Annons

”Vi ser det här som en bra och viktig bok. Den är viktig för att den fyller en lucka i den svenska kulturen, här finns en stor okunskap om islam”, säger Shadi Bitar, vd på förlaget Earbooks till SvB.

”Medinas juvel” handlar om profeten Muhammeds förhållande till sin yngsta fru Aisha, och skulle från början ges ut av Random House i USA i fjol. Förlaget backade dock av rädsla för våldsaktioner från militanta muslimska extremister och ett mindre förlag köpte rättigheterna och gav ut boken. Inför utgivningen i England utsattes den påtänkta förläggaren för ett mordbrandsförsök, vilket ledde till att utgivningen drogs in.

Earbooks är egentligen ett ljudboksförlag, men kommer i det här fallet även att ge ut boken i textversion. Detta då inget annat svenskt förlag visat intresse. Någon oro känner inte Shadi Bitar. ”Ett flertal länder har gett ut boken nu, och där har det inte hänt något”, säger han till Svensk Bokhandel. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons