Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örfilar från Sandviken

/
  • Aktuellt.  Tecknaren Seyda ritar om situationen i hemlandet Syrien. Med sin utställning på Galleri Galaxen i Sandviken vill han väcka svenskars engagemang för frågan.Verken ovan heter ”Militär rang”, ”En generals CV”, Fredlig demonstration” och ”Låst”.

När satir i Sverige kan vara en småputtrig söndagsunderhållning i P1, med trötta imitationer för en mätt publik, kan satir i andra länder vara på liv och död. Fråga den syriska satirtecknaren Seyda. Han vet.

Annons

Sällan har väl en konstutställning i våra trakter varit lika aktuell, liksom inspolad med nyhetsflödet. Nyhetsrapporteringen om revolutionen i Syrien får ett lokalt ansikte i Seyda, bosatt i Sverige sedan 2002. Han slits mellan hopp och förtvivlan.

De svartvita satirteckningar som han visar på Galleri Galaxen örfilar mer eller mindre hårt den syriska regimen, mer eller mindre tydligt. Som tydligast är han i de två teckningarna av en general, vars gradbeteckningar består av dödskallar och hängsnaror som formas av fransar. Tydlig är också bilden av en pistol där avtryckaren består av ett demonstrationståg. Men vem siktar den på? Makten, eller är det ett skott som rikoschetterar tillbaka på dem själva?

Den teckning som jag mest fastnar för är ”Låst?”, en hybridform mellan teckning och skulptur som består av ett låst hänglås vars tecknade skugga är öppen.

Seyda vill med utställningen väcka svenskt engagemang för det som sker i hans hemland. Hans egna landsmän har redan kunnat se teckningarna via nätet, trots faran för repressalier mot de anhöriga som alltjämt finns kvar i Syrien. Han tycker att Sverige tydligare kan markera avstånd, som exempelvis att kalla hem ambassadören.

Satirteckningar måste balansera mellan direkt genomslag och en klurighet som inte avslöjar allt vid en första anblick. Sett över hela utställningen balanserar Seyda bra. Den uppenbara ilskan som hänger från generalens gradbeteckning till de mer kontemplativa bilderna som skildrar livet i en diktatur.

Mer läsning

Annons