Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik för köpare av Findus jultallrik

/

Annons

Hade före detta SSU-ledaren Anna Sjödin blivit en framgångsrik politiker om det inte vore för den där natten på baren Crazy Horse? Jag tror inte det. Anna Sjödin är för arg. Ilska gör sig dåligt inom politiken.

Tillsammans med Thomas Hartman har hon skrivit en arg bok om dagens Sverige, i kapitel med titlar som ”Jonas och skolan”, ”Mattias och hemlösheten” och ”Anneli och skuldfällan” där en mänsklig historia blir ingången till ett samhällsproblem. Sena utbetalningar från Försäkringskassan, skolor som ignorerar mobbning, invandrare som får sina liv förstörda av Migrationsverket... Som den rugbyspelare hon är liksom tacklar Anna Sjödin in argumenten, mer med kraft än finess.

I den aktuella debattboken ”Jämlikhetsanden” framhålls Sverige som ett idealsamhälle, men i Anna Sjödins och Thomas Hartmans version misshandlas Moder Svea av sin man, har skulder efter sms-lån, blir spionerad på av FRA, har en son med drogproblem och en annan som mobbas, och när hon blir äldre kan Moder Svea se fram emot en underbemannad äldreomsorg. Det silverskinande Folkhemmet har fått en nattsvart beläggning.

Ett kapitel heter ”Anna och rättvisan”, om natten på baren som slutade med att ord stod mot ord i rätten när Anna Sjödin och dörrvakter anklagade varandra för misshandel. Om den version som presenteras här är sann är det ”fasansfullt”, för att citera tidigare JK:n Göran Lambertz från bokomslaget. Genom att tala i egen sak sänks tyvärr trovärdigheten för resten av boken. Till det positiva kan räknas att Anna Sjödin tacklar alla, såväl moderater som socialdemokrater.

Mest intressant är kapitlet om ensamheten i det moderna Sverige. Författarna efterlyser en politik mot den sociala isoleringen, eftersom ”ensamheten inte finns på den politiska dagordningen”. Vilken politiker vågar göra ensamheten till en valfråga? Det finns om inte annat 146 000 personer som 2008 köpte Findus jultallrik som skulle tycka att en sådan politik är nödvändig.

Mer läsning

Annons