Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pristagarna prickar in...

/

I sommar tipsar ett gäng Stig Dagerman-pristagare om vad du ska läsa i hängmattan. Vilken bok skulle du rekommendera för sommarläsning och varför?

Annons

– Min bästa sommarläsning är inte en bok utan ett litet häfte (men tankedigrare än många böcker): Karl Kraus och Rosa Luxemburgs ”Büffelhaut und Kreatur” (Berlin, 2009).

– Jag sysselsätter mig för tillfället med Rosa Luxemburgs skrifter. I tider av omänsklighet måste man komma ihåg det levande i varje varelse (i det här fallet en rumänsk tjur som torteras av soldater i närheten av det fängelse där Rosa Luxemburg sitter fängslad).

– Den här texten är skriven för vem som helst som avhumaniserar människor (asylsökande, fattiga och hemlösa osv.).

”I vidsträckta textytor möter Heidegger CNN och grekiska gudar korsas med ikoner från vår egen tid; ett skrivande som lånar och stjäl, sätter samman och bryter ner, ett skrivande där myten dekonstrueras och till och med Piff och Puff är värda en essä; allt genomfört med ett frontalangrepp på språket som låter yta bli djup och djup bli yta för att provocera oss att bli delaktiga, att ta ställning, att TÄNKA.” (ur juryns prismotivering)

”Älskarinnorna” (1975), ”Pianolärarinnan” (1983), ”Lust” (1989), ”Glupsk” (2000).

Mer läsning

Annons