Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pristagarna prickar in

/

I sommar tipsar ett gäng Stig Dagerman-pristagare om vad du ska läsa i hängmattan. Vilken bok skulle du rekommendera för sommarläsning och varför?

Annons

– Om man vill ha något lättläst, och det behöver man, varför inte några av böcker av P.G. Wodehouse?

– Egentligen bör man läsa lite svårare saker på sommaren. Man har ju tid, tid för tankar och eftertanke. Katarina Frostensons dikter kräver lite av läsaren, liksom filosofiska texter som Hannah Arendts ”Människans villkor – Vita activa”. Camus ”Främlingen” som nyss kom i Jan Stolpes nyöversättning passar bra som sommarläsning liksom Elias Canettis enda roman som kom ut i våras och så många pratar om, ”Förbländningen”.

”Sigrid Kahle har lagt grunden för förståelsen av islamisk kultur i Sverige. (...) I hennes perspektiv är öst och väst inte varandras motsatser. De är sammanflätade i möten på alla nivåer. Hennes roll som brobyggare får en ny betydelse i dagens opinionsklimat där invandrarfientliga strömningar fokuserar på muslimer i sin propaganda.”

”Orientalism i Sverige” (förord till Orientalism av Edward W. Said, 1993), ”Från Indus till Hindukush” (1994), ”Jag valde mitt liv” (2003).

Mer läsning

Annons