Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasande bra Rynell

/
  • På spåret. Elisabeth Rynell berättar om två kvinnor som finner sina vägar i livet, i nya romanen ”Hitta hem” som är hänförande till både form och innehåll.

Mala sitter och skalar rovor när några karlar kommer släpande med hennes pappas lik. Kroppen har röda hugg på halsen. Mala spyr i gränden.

Annons


Den unga flickan vet att också hennes liv, som det varit, tar slut nu. Hon känner de farliga blickarna.

”För hon och fadern var främlingar och frändelösa, ett sådant folk utan folk som kom någon annanstans ifrån”.

Iklädd en skänkt grå pilgrimskappa lämnar Mala Stockholm. Hon vandrar bland hästar, grisar och kärror i gyttjan på vägen mot Uppsala.

Målet är Hälsingland. Långt borta i bergen i Dilsbo ska Malas okända släktingar finnas.

Detta händer sig för ungefär 500 år sedan i Elisabeth Rynells nya roman ”Hitta hem”.

Malas ensamma väg går genom staden Ievle, om den är bekant, och genom de vilda väglösa gränstrakterna Ödemården.

Det är halm i blöta skor, en skål soppa på ett härbärge, tomma lador där en skara vandrare tränger ihop sig för att få lite värme.

”Dag efter dag, mil efter mil. Hundra skogar säkert. Och fält och slättland stora som hela himmeln”.

Att hitta hem för Mala är något högst reellt. Någonstans finns en gård där hennes far växt upp.

Men att hitta hem inuti sig själv, hur går det till?

Romanen har ytterligare en berättelse. I modernare tid, för bara 50 år sedan, finns barnet Hild.

Hilds kropp tycks för liten för alla världar och all fantasi som bor inom den.

Hon är en unge i vinteroverall i mörkret utanför upplysta lägenhetsfönster. ”... en liten nyanländ människa, hennes blick är blank och klar som en källa och den ser skarpt så man nästan skär sig”.

Ingen kan minnas hur man tänkte som treåring. Men Hilds historia går djupare än andra barndomsskildringar jag sett och läst. Det är som att befinna sig i själva skapandets kärna, före orden, när människan Hild blir till.

Ett kaos av magiska rum ska namnges och ordnas till vuxenhet. Ur detta sipprar kanske något ut igen, som senare i tonåringen Hilds blödande dikter. Eller i en författares romaner.

Hilds familj flyttar mellan olika hus och lägenheter (milstolpar i ett barns liv). Efter nian hoppar hon av skolan och drar till England.

Liksom Mala upplever Hild mörka skrämmande platser. Därför att vägen hem också måste vara den farofyllda vägen bort.

Men Malas och Hilds sökande är separata berättelser. Längs vägen löper de aldrig samman. Spontant önskar jag mig var och en för sig.

Först efteråt upptäcker man att flickornas öden klingar som ett sprött ackord tillsammans i parallella universum.

Elisabeth Rynell har ett rymligt språk för både yttre och inre landskap (”en människa kan födas med en stad inlagd i sig och hela livet måste hon söka efter den staden”). Det är hett och urstarkt och aldrig att det skär sig ens i skildringen av äldre tider (fast någon gång sviktar i Hilds lite banala Londonäventyr).

Man kan läsa ”Hitta hem” på oändligt många sätt. Som saga, poesi och tonårspsykologiskt drama. Som längtan efter en gud, en mening, en trygghet, sig själv. Kanske som sökandet efter orden som behövs för att förklara världen – en litterär skapelseberättelse.

Men för mig är det först och främst en bok som jag blir hals över huvud kär i.

Elisabeth Rynell har växlat mellan lyrik och prosa sedan debuten med ”Lyrsvit m.m. gnöl” 1975.

Jag läste hennes första roman ”Veta hut” (1979) och vi träffades flyktigt under studietiden i Stockholm.

Hon gifte sig senare med en nära vän till mig. De hade bildat familj när han dog alldeles för tidigt. Det sägs att Elisabeth Rynells stora genombrottsroman ”Hohaj” (1997) handlar om smärtan och saknaden efter maken. Jag har inte vågat läsa den, jag som fortfarande då och då bläddrar i hans opublicerade diktsamling som står i en plastmapp i min bokhylla.

Men ”Hitta hem” har ett ljus även om det är sorgset. Säkert är att Elisabeth Rynell för länge sedan har hittat hem som författare.

Mer läsning

Annons