Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent skvaller om genierna

/

Anna Ankas privatliv nu, år 2009, är skvaller, medan Sören Kierkegaards dito på 1800-talet är stoff för lärda böcker.

Annons

Författaren Gunnar Fredriksson skriver i efterordet om varför han har valt att teckna tänkarna i ”25 filosofers” privatliv också, och inte bara deras inre intellektuella fyrverkeri. I grunden har jag ingenting emot att de stora filosofernas idéer sätts i en livskontext, även om jag ifrågasätter varför svenska skolan tvingar eleverna att lära sig utantill vad Strindberg gjorde med Harriet Bosse.

I de korta kapitlen om dessa filosofer – ett personligt urval, från de mest namnkunniga grekerna till Simone de Beauvoir – ställs dock de två, tanken och köttet om man så vill, mot varandra. Att skriva en snabb, enkel och folkbildande bok, som ger en överblick över filosofins historia, är ett projekt som i idén inte är felaktigt. Men porträtten är för skissartade i själva kärnan: filosofin. Jag förväntar mig inte att till fullo kunna greppa Hegels dialektik efter en kort introduktion, men jag vill åtminstone få tillräckligt många trådar för att själv kunna dra mig vidare.

Efter ”25 filosofer” är det åtminstone lätt att veta vilka tänkare som kan ratas, vilka som inte längre är intressanta annat än på ett historiskt plan. I kronologin syns snart ett betryggande mönster av att det mänskliga tänkandet går framåt, kanske inte individuellt, som i mitt inledande exempel, men i den stora strömmen.

Mer läsning

Annons