Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp därinne – här kommer Lotta Lotass

/
 • Sitter fint. På söndag tar Lotta Lotass plats i Svenska Akademien på                stol nummer ett. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

På söndag gör hon sitt inträde i Svenska Akademien, klädd i sitt vuxna livs första klänning. Lotta Lotass är yngst av ledamöterna, men beskriver sig själv som en gammaltänkare i litteraturen.

Annons

Sedan Sten Rudholm avled 29 november förra året har stol nummer ett i Svenska Akademien stått tom. På söndag intas den av Lotta Lotass, som enligt traditionen håller ett tal över sin företrädare.

Vad har du att säga om Sten Rudholm som var ämbetsman, domare, reservofficer och Serafimerriddare – men ganska anonym för den stora allmänheten?

– Han hade en nästan obegriplig mängd uppdrag av alla de slag. Jag har tagit fasta på hans viktigaste ämbeten och även sådant som låg honom närmast om hjärtat. Men det har varit svårt så till vida att han, som många jurister, skrev anonymt i samarbete med andra. Det har inte funnits något författarskap att ta avstamp i, konstaterar Lotta Lotass.

Tack vare Sten Rudholms änka och dotter, har hon ändå fått en ganska god inblick i hans liv, bland annat via ett besök i familjens hus vid sjön Sparren i Rimbo och möten med bland andra hovrättspresidenten och riksmarskalken.

Det har hunnit gå snart nio månader sedan valet av Lotta Lotass blev offentligt. Men ännu har hon inte vant sig vid tanken på att snart vara en del av Svenska Akademien.

– Någon stund varje dag griper otillräcklighetskänslan tag om hjärtat, säger hon.

45-åriga Lotta Lotass är den första 60-talisten i Akademien och har gjort sig känd för sina djärva formexperiment i modernistisk anda. Men de som hoppas på att hon ska träda in som en nytänkare i Börshusets salar kommer att bli besvikna, poängterar hon.

– Jag tror inte att nytänkande har med ålder att göra. En 30-talist kan säkert tänka nyare än vad jag gör. Jag ser mig själv snarare som en gammaltänkare när det gäller litteratur.

Arbetet i Svenska Akademien har hon ännu så länge följt på avstånd, hennes eget engagemang startar först 20 december. Men hon är mycket glad över valet av Herta Müller som Nobelpristagare – ”en storartad författare” – och hoppas att många kommer att läsa ”Andningsgunga” när den kommer i svensk översättning.

Hur kommer ditt eget författarskap att påverkas av akademiuppdraget?

– Rent konkret kommer det att bli glesare mellan böckerna. Också eftersom jag ska börja jobba halvtid som redaktör på Litteraturbanken från januari. Jag är glad om jag hinner arbeta med mitt eget skrivande en dag i veckan, så det lär dröja några år innan det kommer en ny roman.

När du blev invald i Svenska Akademien oroade du dig för inträdesdagen, eftersom du aldrig ägt en klänning. Har den detaljen ordnat sig nu?

– Myrorna blev min räddning. Om man är tvungen att köpa finkläder så är det definitivt dit man ska gå.

Mer läsning

Annons