Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senaste nytt från bonadsfronten

/
  • Värderingar från väggen. Original, nyproduktion och ironiskt broderi i vår tid, apropå Jeppe Wikströms nyutkomna fotobok ”Hem ljuva hem”.

Hem ljuva hem, sa den gamla väggbonaden.
Flit, förnöjsamhet och familjen hedrades.

Annons

I dag kan man köpa färdiga broderi-kit med texten: Homo sweet homo.

Eller ”Du mobbade mig när jag var sju, se på mina tuttar nu...”

Var tids värderingar avspeglar sig i det vi hänger upp till prydnad.

Väggbonader finns kanske inte längre överallt. Men de upplever onekligen en renässans.

Samlingar visas på museer och ställs ut på nätet. Och som sagt, nu finns nyproduktion av uppkäftiga broderikit från till exempel fulshop.se – för handarbete är trendigt också.

De broderande väggbonaderna blev populära vid förra sekelskiftet framför allt på landsbygden. Man skickade efter mönster ur postorderkataloger.

”Generationer av svenskar har präglats av bonadernas budskap som sammantaget bildar ett slags instinktiv programförklaring för det svenska folkhemsbygget: Bilda familj. Bygg ett hus. Ta hand om varandra. Var snälla. Och framför allt – arbeta hårt.”

Det skriver Jeppe Wikström i inledningen till en ny fotobok med bilder på över hundra väggbonader.

I dag broderas ”fuck” och ”never mind the botox”, en fräck lek med kontrasten till omsorgsfulla hantverket.

Men det är förmodligen inte hela sanningen om vår tid. Samtidigt säljs nämligen, precis som för hundra år sedan, mönster till traditionella, icke-ironiska väggbonader.

Här har budskapen förändrats i en annan riktning. Från hem och hårt arbete till ”jag”. Hur man ska uppträda och vara (snäll gäller fortfarande) i folkkära sentenser: ”Du får aldrig en andra chans att gör ett första intryck” och ”Lär dig livet stora gåta, älska glömma och förlåta”.

Det dryper av sötaktig romantik (”Det bästa vi har är varandra”) men talas sällan om plikt förutom möjligen vikten av tandborstning (”Här får inga tandtroll vara, jaga ut dem bara”).

Att samhället har blivit mer jagcentrerat, är alldeles uppenbart av dagens kloka bonadsråd. Men vi är också obotligt romantiska och nostalgiska. Därav Jeppe Wikströms bok, som gjord för att ligga framme och väcka minnen.

Den innehåller dock ingen berättande text eller ens bildtexter, endast snygga fotografier. Ytan är det hela (vilket förresten också skulle kunna vara ett passande broderad budskap från i dag).

Man får gå till andra källor för fakta, som att de äldsta bonaderna ofta har bredare bård och är sydda på linne.

För övrigt finns ett flertal väggbonadsböcker sen tidigare, bland annat ”Broderade bonader” av Noomi Augustsson från 1999 i nytryck.

Dessutom finns hela väggbonadssamlingar att beskåda på nätet, till exempel ”Helenas bonadssamling” på samlaren.org och ”Gunvor Johdets bonadssamling” på bonadssamling.com.

Intresset för den tålamodskrävande hobbyn verkar minst lika kompakt som farmors plattsöm.

Mer läsning

Annons