Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju frågor till författaren Hans Carstensen

/

Annons

– För att Betnér och komikern Kajsa Andersson skulle ut på en turné i juli 2008, men strax innan första gigget försvann Kajsa. Magnus Betnér och Kajsa är nog de mest politiska stand-up-komiker som Sverige har haft. Betnér har läst manus och godkänt det. Och det är jag lycklig över. Var lite nervös där ett tag.

– Kajsa Andersson slog igenom tillsammans med Björn Gustafsson våren 2008. Plötsligt försvann Kajsa. Musse, som bodde med sin halvkriminella och förljugna pappa på Norrlandet, var den enda som lyckades ta reda på vad som egentligen hände.

– Påhittig, självkritisk, snabb.

– Att det är en värld full av motsägelser. Atmosfären bland komiker är familjär men genomsyras ändå av konkurrens. Alla vill vara roliga på scenen men utanför scenen är så gott som varenda komiker enormt allvarlig och filosofisk, ja, nästan självdestruktiv.

– Allt utspelar sig i Gävle. Det händer skumma saker på Norrlandet, men även i trakterna kring Å-krogen och i Villastan. Musse cyklar omkring lite överallt för att hitta ledtrådar. Men själva crescendot äger rum i ett mindre samhälle precis utanför Gävle. Namn med gävleanknytning som skymtar förbi: Janne Dahlberg på Å-krogen, Niklas Folkegård, Mathias Woxlin, Jonas Lantto, Oskar Hanska och några till.

– Fördelarna med att skriva romaner är att jag kan gå in i något under en längre tid, utan att behöva lyssna av publiken, utan att ha krav på mig att bli älskad – om man bortser från korrespondens med förläggare och redaktörer på Bonniers.

– Nackdelarna med romanskrivande är att det jag jobbat med under mer än ett års tid bara blir bekräftat lite då och då, och på ett helt oförutsägbart sätt. Inte alls på mina villkor. Medan en bra punchline ger betalt direkt.

– Haha, nej, men jag kommer att fortsätta skriva utifrån/inifrån unga män som desperat vill knäcka koden till vad ”manlighet” är. Nästa roman handlar om en 16-årig kille som börjar jobba för ett kriminellt nätverk. Titeln vill jag inte avslöja. Mer än säga att det är ett engelskt uttryck som användes av Nixons advokater när de med brottsliga metoder försökte få politiska motståndare på fall.

Jag jobbar just nu med Västerbergs folkhögskolas jubileumsbok och min distanskurs ”Skriv klar din roman” i veckorna. Sysslar även lite med Västerbergs skrivarlinje och skolans stand-up-kurs. På morgnar, kvällar och helger skriver jag på nästa roman och bokar komiker till Gasta.

 

Mer läsning

Annons