Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrev sin bok för barnen på Gävle sjukhus

/
  • Matilda Rutas nya bok
  • Matilda Ruta tyckte att sjukhuset var en så steril miljö för barnen, så hon lade till ett stöd för dem i form av sjukhusfåglarna:

Författaren och illustratören Matilda Ruta skrev sin nya bok "Ninni och sjukhusfåglarna" nere i entrén på Gävle sjukhus i en enda sittning. Boken bygger på hennes tid på barnavdelningen där.

Annons

Under förra året hade Matilda Ruta ett uppdrag som konstnär i huset på Sjukhuset i Gävle. I det arbetet ingick det att göra ny utsmyckning på barnavdelningen. Hon började samarbeta med de barn som var där.

– Jag hade ingen plan om vad det skulle leda till, men jag bestämde mig för att rita tillsammans med barnen för att undersöka deras behov.

Utsmyckningen var ju tänkt att finnas till för barnen, och genom att prata med dem fick hon veta mer om deras vardag på sjukhuset.

– De var i olika åldrar och olika sjuka, men jag frågade inte dem så mycket om deras sjukdomar. När de är på sjukhuset är det annars så otroligt mycket fokus på det.

Men bara upplevelsen av att vara på sjukhus är ju en omvälvande upplevelse, och barnen berättande om hur de tyckte att det var.

Nu kommer boken "Ninna och sjukhusfåglarna" på Natur & Kultur. Matilda Ruta skrev hela boken på en och samma gång nere i sjukhusentrén en dag när hon hade pratat med barnen om deras upplevelser.

– Jag satt där rätt länge, skrattar hon.

– Sjukhuset är en så speciell byggnad, där ryms alla känslor samtidigt. Några får barn och är jättelyckliga och samtidigt, i samma hus, får någon annan sitt dödsbesked. Det är jättestort och jättemycket, och det var väldigt speciellt att se det genom barnens ögon. De kan vara så dramatiska och osentimentala på samma gång.

Hon säger att hon skrev boken för de där barnen på avdelningen. Att hon tyckte att sjukhuset var väldigt sterilt, och att hon ville lägga till ett stöd eller en trygghet för dem, och då skapade hon "sjukhusfåglarna" som hon beskriver som "en fantasi som man kan hålla i handen"

Den här boken är till för barn som inte är inlagda på sjukhus också, som kanske bara ska på besök, har du tänkt på att de kan bli oroliga?

– För att de ska bli kvar där för alltid menar du? Jag tror att den kan öppna för att prata med vuxna, och att man då kommer in på vad som gäller just för det barnet. Men det kan ju vara svåra grejer, och läskigt, det här med sjukhus. Att läsa om det tillsammans kan vara ett sätt att börja prata om det.

Mer läsning

Annons