Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet gott

/
  • Ger sig. Kjell Eriksson avslutar serien om Uppsalapolisen Ann Lindell högst symboliskt – med ”Öppen grav”.

Snart högtidlig, superflott Nobelprisutdelning. En lämplig tid att läsa Kjell Erikssons nya kriminalroman. Den handlar om en ålderstigen Uppsalaprofessor, Bertram von Ohler, som oväntat tilldelas Nobelpriset i medicin.

Annons

Bertrams hus har 16 ödsliga rum och samma hembiträde sedan 55 år. Vid beskedet om priset kryper råttorna fram ur hörnen. von Ohlers döljer mörka hemligheter visar det sig. Docenten i grannvillan känner sig med rätta förbigången och på en annan granntomt står en mörk figur med jord under naglarna och siktar med en sten.

Spänningen är kanske inte alltid på topp i ”Öppen grav”. Den här romanen är mer som en sorgesång över de små människornas maktlöshet. Pengar och arrogans styr den värld som hembiträdet Agnes levt i. När hon vågar sig till att begära pension, långt efter 70, spottar von Ohlers efter henne: ”är det tacken det”.

Den skrivande trädgårdsmästaren Kjell Eriksson får extra mycket utrymme för sitt intresse i ”Öppen grav”. Han beskriver höstens dignande äppelträd, hur det grävs och planteras i de praktfulla villaträdgårdarna. Plantornas livskraft kontrasteras effektfullt mot dödens mörka mull. Liksom klass mot klass, akademiker mot arbetare, herrskap mot tjänstefolk, i själva berättelsen.

”Öppen grav” är samtidigt ett farväl till Uppsalapolisen Ann Lindell som den här gången kallas in för att utreda hotbilden mot professor von Ohler. Lindell har nu förekommit i tio socialrealistiska romaner av Kjell Eriksson.

Men detta är den sista, har han förkunnat. Avskedet känns smärtsamt, å andra sidan spirar förhoppningsvis strax något nytt berättarfrö. Gröna fingrar har han ju som sagt.

Finalen i den tragiska ”Öppen grav” låter oss också ana ett hopp – för mänskligheten. De som blivit trampade på ska resa sig och sanningen ska till slut bli uppenbarad!

Sverige har många kriminalförfattare men bara en som dessutom kan kalla sig arbetarförfattare.

Mer läsning

Annons