Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggare än bra

/

Utvecklingen är skoningslös mot teknik men en välsignelse för formgivning. Jag skulle till exempel gott kunna tänka mig att ha en gammal radiogrammofon hemma

Annons

. I magnifikt svängd polerad mahogny eller elegant teak på smäckra ben. Oanvändbar nu. Men på sin tid var radiogrammofonen ett exklusivt föremål som signalerade en ny skön framtid, med ett löftesrikt utseende som var omsorgsfullt uttänkt.

I ”Radiogrammofonen” får denna musikmaskin från 1900-talets första hälft sin korta historia skriven.

Boken ges ut av Premium Publishing, ett förlag som specialiserat sig på musiknostalgi – praktverk om schlagers, proggen, melodifestivalen och Abba. Den här gången är resultatet dock något mindre glansfullt.

Det mesta av materialet kommer från tillverkarnas egna broschyrer:

Hi hi.. Men nördintresset för gamla radiogrammofoner är nog trots allt svagare än för gamla skivomslag och rockhistoria. Därför hade det varit roligare om författaren valt att redovisa mindre och reflektera mer. Kring formspråk, konsumtion och samhälle.

Om varför det är så att om 50 år bläddrar våra barn i en nostalgibok och suckar över bilder på Ipodar: Värdelös pryl. Men sjukt snygg design på den tiden. n

 

Mer läsning

Annons