Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsromantik med fartränder

/

Annons

Weyler förlag visade fingertoppskänsla med sitt val av första romandebutant. Tomas Bannerhed tog hem Augustpriset med ”Korparna” och lade ribban högt för nästa skönlitterära debutant som ska skjutas ut ur torpedröret.
Något Augustpris lär Ia Genberg rimligtvis inte få. Hon debuterar med en roman som kryssar genom Stockholm på en vespa, skriven med en stil som har fartränder. Uppläsaren av ljudboksversionen får ligga i hårdträning för att inte bli andfådd.
”Söta fredag” rekapitulerar händelserna en samtidigt märklig och alldaglig augustifredag när värmen klibbar och verkligheten får någonting overkligt över sig. Allt börjar med en bilolycka och ett semesterfoto där IT-entreprenören Tobbe ser sig själv på en plats där han aldrig har varit. Hans vän Max för ordet och försöker genom en myllrande ordkaskad ringa in vad som egentligen hände den där fredagen. Han far runt och knyter de olika trådarna i varandra, romangestalterna får kopplingar till varandra och snart börjar bilden klarna när Ia Genberg dubbelexponerar sina berättelser.


Det finns ett slags Stockholmsromantik i ”Söta fredag” som för tankarna till filmer av bröderna Herngren, en romantik som tycks vara romanens egentliga raison d’etre, ty intrigen är intetsägande och som läsare bryr man sig inte om gåtans upplösning, om man ens minns den. Ia Genbergs rosenskimrande blick far över stadens gator och torg och får huvudstaden att spraka av energi. Om, säg, London hade beskrivits likadant hade jag kanske inte reagerat, men när gamla vanliga Stockholm får denna stjärnbehandling himlar jag med ögonen.
I detta Stockholm blir romangestalterna bara som fräcka dekorationer, utklippta från magasinomslag. Att två av dem är hypad IT-entreprenör och firad programledare säger något om vilka människotyper som författaren har intresserat sig för.


Ia Genberg har språkbegåvning och kan få en text att flyta fram som en het lavaström. Till nästa roman önskar jag att hon kan fånga upp intressantare människor och händelser i den strömmen.

Mer läsning

Annons