Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden går fort i Gävle

/

Det har inte ens gått hundra år mellan fotografierna ovan. Men ingen kan väl föreställa sig en höhässja mitt i Strömsbros villakvarter i dag.

Annons

Sista skörden på Boströms vret pågår. Hästen är selad och bonden Ludvig Lindgren har klockkedja på västen. Utanför bild väntar kanske en kaffekorg i skuggan, kokkaffe, förstås.

Nu finns en stump gräsmatta omgiven av asfalt där man skördade en gång, och inne i husen står glänsande espressomaskiner på köksbänkarna. Nya tider, nya miljöer (men åtminstone lika fika).

Åkermark blev bostadsområden, fattigkvarter blev affärsfastigheter, trafikplaneringen skar genom vad den behövde. Om julbocken funnits 1954 hade den varit trängd mellan träbyggnader. På några decennier har Gävle med omnejd förvandlats nästan ofattbart.

Och städerna är bra på att skymma sin historia. Det är ingen idé att försöka fösa undan ett betongkomplex. Vi accepterar vår omgivning som om den gamla aldrig funnits. Stortorget för fem år sedan? Redan glömt.

Men varje plats bär fortfarande på berättelsen om den utveckling som skett. Ibland mer synligt. Resterna av en mur vilar i en skogsdunge där Hilleviks väldiga masugn reste sig vid seklets början.
”En plats är rum och betydelse över tid”, skriver Lars Lindahl och Mats Sundin i förordet till en ny Gävlebok som presenterar lokala bilder från förr och nu. Gamla fotografier tillsammans med nytagna ur exakt samma vinkel, sida vid sida. Som ”en förteckning av en föränderlig tid”. I Hedesunda, Hamrånge och Valbo såväl som Gävles Andersberg, Brynäs och Öster.

En lika enkel som självklar idé kan tyckas men som vi alltså först nu får se helt genomförd. Nästan så att man tycker att den här kärnfulla boken vore värd lite större storlek än det lilla kompakta vykortsformat som blev.

Sista uppslaget visar Axmar hytta, tidigt 1900-tal, respektive 2010 – med fabriksbyggnaderna fortfarande bevarade. En passande bild för det är också en bild av framtiden. Alldeles nyligen beslutades att 1,5 miljoner ska satsas i Axmarbruk för att skapa Gästriklands första kulturreservat och väcka historia till liv.

Mer läsning

Annons