Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tokbra Tidholms

/

Annons

Har ni insett att det kan vara poesi ni läser för barnen som godnattsaga?

Jag tänker inte på rim utan på Thomas och Anna-Clara Tidholms nya bilderbok, en milt surrealistiskt diktsvit om det svåra och underbara i att lära känna en ny människa.

Berättelsens pojke möter en flicka, En Som Han Inte Känner, och följer henne.

”Då gick vi in där, i en skogsglänta

Där var som ett annat land,

grönt och mörkt

Sen blev det ljusare

och rödare

som det kan vara

bakom ögonen ibland

när man blundar”

När flickan ropar hoppa!, hoppar han. När flickan ropar simma!, simmar han. När flickan ropar Spring! springer han. För han vågar och vill. För det är inte lätt att bli vänner på riktigt. Sen skrattar de tillsammans.

Just underbarare än så här blir inte bilderböcker. Tack vare samspelet mellan Thomas Tidholms exakta strofer och Anna-Clara Tidholms mjuka, varmt upplysta akvareller där små varelser med självklar integritet blickar på en stor värld och tar med sig ljuset in i den.

Nyligen avslöjades att både illustratören Tidholm och författaren Tidholm är kandidater till stora Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2011. Bland totalt 175 nominerade från 62 olika länder, däribland flera läsfrämjande projekt. Tuff konkurrens, men det råder ju ingen tvekan om att veteranerna Tidholms är värdiga tävlande. Alma-priset på fem miljoner kronor räknas som världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Expertjuryn tillkännager sitt val 29 mars nästa år.n

Mer läsning

Annons